SEGRE

EUROPA NEGOCIACIONS

May insisteix que l'única opció davant el Brexit és el seu pla o res

La proposta de la ‘

La primera ministra britànica, Theresa May, una de les protagonistes de la cimera, centrada en el Brexit.

La primera ministra britànica, Theresa May, una de les protagonistes de la cimera, centrada en el Brexit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va insistir ahir que hi ha en el futur dos úniques opcions davant del Brexit, el seu pla conegut com a Chequers o cap acord amb la Unió Europea. La premier va subratllar que si el Parlament britànic no aprova el seu pla abans del 29 de març del 2019, data de la retirada britànica del bloc europeu, llavors “crec que l’alternativa a això és que no tindrem un acord”, va afirmar May a la BBC. El seu pla contempla crear una àrea de lliure comerç per a béns després del Brexit, la qual cosa evitaria els controls de duanes i mantindria oberta la frontera irlandesa, però els diputats conservadors més euroescèptics, entre els quals l’exministre d’Exteriors Boris Johnson, el rebutgen. Estimen que el Regne Unit estaria lligat a la resta dels Vint-i-set i faria difícil negociar acords comercials amb països fora del bloc europeu.

L’objectiu del Regne Unit és evitar una frontera visible entre la República d’Irlanda i la província britànica d’Irlanda del Nord per no perjudicar el procés de pau nord-irlandès.

L’FMI alerta que l’economia del Regne Unit es contraurà si es produeix un Brexit sense acord

D’altra banda, l’acord entre la UE i el Regne Unit per fer efectiu el Brexit comptarà amb un protocol específic en el qual quedaran recollits els aspectes que afectin Gibraltar, segons va avançar el Govern espanyol a última hora d’ahir després de la reunió entre el president Pedro Sánchez i el negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier. D’altra banda, l’FMI va advertir que l’economia britànica es contraurà si el país abandona la UE sense un acord, tot i que qualsevol pacte deixarà el país en una situació econòmica pitjor que si es mantingués a la Unió.

tracking