SEGRE

POLÍTICA ESPANYA

Aznar nega la caixa B del PP al Congrés en un aspre debat amb Rufián i Iglesias

Defensa la seua innocència perquè no ha estat citat com a testimoni als judicis sobre la Gürtel || L’expresident diu “colpista” al diputat republicà i “perill per a la democràcia” al líder de Podem

Imatge de Gabriel Rufián a l’entrar a la sala del Congrés dels Diputats, i al fons es veu l’expresident José María Aznar.

Imatge de Gabriel Rufián a l’entrar a la sala del Congrés dels Diputats, i al fons es veu l’expresident José María Aznar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La compareixença de l’expresident José María Aznar davant de la comissió del Congrés que investiga el presumpte finançament il·legal del Partit Popular a la trama Gürtel es va convertir en un veritable camp de batalla, en especial per l’aspre debat amb el republicà Gabriel Rufián i el líder de Podem, Pablo Iglesias. Aznar va basar el seu discurs a negar, per activa i per passiva, l’existència d’una caixa B al PP i de qualsevol participació seua. Es va defensar al·legant que “no he estat citat com a testimoni en cap dels judicis”. Aznar va sentenciar: “No he de demanar perdó per res” sobre els escàndols de corrupció del seu partit en la investigació de la Gürtel, en la qual s’acusa els populars d’utilitzar diners negres per a finançament. De fet, Aznar va negar tenir consciència de l’existència dels esmentats diners. L’únic que va admetre és que existeix una sentència condemnatòria cap al seu partit per corrupció, però va dir que aquest no està condemnat perquè la resolució es va recórrer al Tribunal Suprem. “El PP només és responsable a títol lucratiu per dos-cents mil i escaig euros”, quantitat que l’Audiència Nacional va condemnar a pagar els populars. La decisió de l’Audiència es refereix als fets que van tenir lloc a Pozuelo de Alarcón i Majadahonda el 2003, però no afectarien el partit per complet, segons Aznar. Per això assegura que “no hi ha cap caixa B” al PP. També va negar conèixer l’empresari i líder de la trama, Francisco Correa, malgrat que va anar al casament de la seua filla Ana a l’Escorial, i haver gestionat el partit de forma fraudulenta. Curiosament, totes les declaracions de l’expresident coincideixen amb el guió que els populars van argumentar el 24 de maig després de la sentència de l’Audiència Nacional. D’altra banda, Rufián (ERC) va al·ludir, entre altres temes, a la guerra de l’Iraq, anomenant “senyor de la guerra” l’expresident. Aznar li va etzibar “colpista” per “ser representant d’un partit que vol destruir Espanya”. Sobre l’Iraq, el popular va aprofitar l’ocasió per burlar-se de la polèmica sobre la venda de les quatre-centes bombes a l’Aràbia Saudita. Iglesias, per la seua part, va acusar Aznar de “mentir” en el seu discurs sobre la caixa B, a la qual cosa l’expresident va afirmar que Iglesias és “un perill per a la democràcia”. El diputat socialista Rafael Simancas va acusar Aznar i els populars d’estar darrere de l’anomenat tamayazo, o fugida de dos diputats del PSOE, que els va impedir presidir Madrid i que va donar el càrrec a Esperanza Aguirre.

L’expresident li va recomanar irònic que superi la seua “frustració”. El portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, va retreure el “poc olfacte” d’Aznar per elegir els seus membres de govern, i l’exlíder del PP va ironitzar que no és “endeví” per poder saber què farien aquests “deu anys després” de compartir gabinet amb ell.

L’exlíder del PP va estar irònic i un pèl “fanfarró”, segons Toni Cantó, en les respostes al Congrés

Aznar al·ludeix als fills “prematurs” d’Iglesias i li desitja “tot el millor” en el tema personal

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés, Gabriel Rufián, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, van protagonitzar un xoc de trens amb l’expresident José María Aznar.

Rufián, a més d’anomenar-lo “senyor de la guerra” pel seu paper a la guerra de l’Iraq, el va qualificar de “Vito Corleone” per al·lusions reiterades al casament de la filla de l’excap de l’Executiu a San Lorenzo del Escorial el 2002. Una celebració que, suposadament, va ser finançada amb diners del Partit Popular. Rufián va recordar una escena d’El Padrí quan Corleone al casament de la seua filla apareix al seu despatx acariciant un gat i dient què ha fet per merèixer tanta manca de respecte. “Només li ha faltat el gat”, li va etzibar. Aznar li va respondre: “Vull dir-li que dormo molt bé, però no tinc gat.” Així mateix, Rufián va recordar a Aznar, portant posada una samarreta de José Couso que, segons els mitjans de comunicació, el seu Govern va enviar 2.600 soldats a l’Iraq en tres unitats a un conflicte que va provocar “mig milió de morts”. L’expresident va insistir que aquests efectius van anar a l’Iraq “sota mandat de l’ONU”. Iglesias, per la seua part, va qualificar de “patètica” la intervenció de l’exlíder dels populars al Congrés, i aquest va respondre acusant-lo de ser un “perill per a la democràcia” i portant a col·lació els “milions” que van “rebre” de Veneçuela i l’Iran. L’expresident va admetre que Iglesias ha passat per uns moments “molt difícils”, en al·lusió al naixement dels seus fills de forma prematura, i li va desitjar “tot el millor”, però afegint: “Dels regals del casament de la meua filla, no en faré cap comentari. No era el meu casament. Comenti, però no insinuï.”

tracking