SEGRE

POLÍTICA CONFLICTE

Borrell ultima el recurs contra la reobertura de les 'ambaixades'

Addueix a un “problema de procediment” || El Govern català ignora Exteriors i manté les dates d’inauguració de les delegacions a Berlín i a Londres

El ministre Borrell, ahir.

El ministre Borrell, ahir.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, va anunciar ahir que l’Executiu central presentarà “en els propers dies” un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per impugnar la reobertura de les delegacions de la Generalitat a l’estranger per un “problema de procediment”. “La decisió està presa”, va assegurar Borrell, alhora que va indicar que “no tenim altre remei que fer-ho així”.

El cap de la diplomàcia espanyola, a més, va aprofitar la seua intervenció en un esmorzar informatiu a Madrid per denunciar que la imatge de l’Estat ha quedat “seriosament danyada” per la “propaganda” independentista. “Ja m’agradaria a mi tenir els mitjans i recursos que té el Diplocat”, va confessar Borrell, mentre que va retreure a Bèlgica que “sempre hagi posat problemes” a l’hora d’extradir investigats i condemnats per la justícia espanyola. “Es van negar a entregar una etarra acusada de delictes de sang”, va lamentar.

Borrell retreu a la Justícia belga que “sempre hagi posat problemes” en les extradicions a Espanya Cs amenaça amb accions legals si la Mesa no posa fi al “desacatament” a la suspensió de diputats

Igualment, Borrell va insistir que “un referèndum de secessió no està emparat per la llei europea ni internacional”, en resposta al vicepresident cessat Oriol Junqueras, que havia demanat al Govern central una consulta d’autodeterminació com les que s’organitzen “a tot el món civilitzat”.

En la mateixa línia que el ministre d’Exteriors, la delegada de l’Executiu espanyol a Catalunya, la també lleidatana Teresa Cunillera, va emmarcar el recurs de l’Estat contra la reobertura de les delegacions catalanes a l’estranger a la tasca de la Moncloa de “vetllar pel compliment de la llei”.

Malgrat això, fonts de la conselleria d’Acció Exterior van assegurar que el Govern català segueix endavant amb el calendari d’inauguració de les seus clausurades per l’Executiu de Mariano Rajoy en aplicació de l’article 155.

Així, està previst que demà reobri les portes la delegació a Berlín, la primera que ho farà des del final de la intervenció de la Generalitat, i que dijous dia 27 faci el mateix la de Londres. En aquest sentit, l’acte de demà a la capital alemanya comptarà amb la presència del conseller Ernest Maragall.

Per la seua part, la portaveu del Govern català, Elsa Artadi, va anunciar que el Consell Executiu de l’1 d’octubre vinent se celebrarà a Sant Julià de Ramis, on estava previst que Carles Puigdemont votés al referèndum. Així, Artadi va respondre a Borrell que “el que ha perjudicat la percepció de l’Estat a l’exterior són les imatges de l’1-O”. Així mateix, sobre les informacions que afirmen que el Tribunal Suprem està dilatant el procés perquè la sentència als líders independentistes processats se sàpiga després de les eleccions municipals, Artadi va indicar que “si és cert, ens semblaria gravíssim, una prova clara de la politització de la Justícia, que hauria de ser independent”.

Així les coses, la diputada del PSC Eva Granados va explicar ahir que el seu grup demanarà a la Mesa que reconsideri aquesta decisió i que congeli els empats a les comissions a l’espera de resoldre la qüestió dels parlamentaris suspesos. Per la seua part, el vicepresident segon del legislatiu i diputat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, va amenaçar amb accions legals si la Mesa no reconsidera la seua posició i posa fi al “desacatament” a la interlocutòria de Llarena. Al contrari, la parlamentària de la CUP Maria Sirvent va instar JxCat i ERC a “fer valer” la sobirania de la Cambra davant la resolució del Suprem. Sirvent també va demanar la creació d’una comissió d’investigació sobre l’1-O.

tracking