SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

Alcaldes de l'1-O demanen arxivar les causes al no existir una denúncia

Els fiscals excedeixen el termini màxim per presentar-la || Avui es compleix un any de la detenció d’alts càrrecs i la massiva protesta a la conselleria d’Economia

El conseller Ernest Maragall en la reobertura, ahir, de la delegació del Govern català a Alemanya.

El conseller Ernest Maragall en la reobertura, ahir, de la delegació del Govern català a Alemanya.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els alcaldes de la província de Girona investigats pels successos de l’1 d’octubre van sol·licitar ahir a la Fiscalia de l’Estat que arxivi les seues causes de forma “immediata” al no existir cap denúncia contra ells i al considerar la investigació “una actuació totalment desproporcionada”. Van realitzar aquesta petició mitjançant una carta firmada per tots, que recull que la firma del decret donant suport al referèndum va ser “un acte de caràcter polític” i, en cap cas, “pot interpretar-se amb termes punitius”.

L’aleshores fiscal general, José Manuel Maza, va ordenar investigar aquests alcaldes l’any passat. Els alcaldes afirmen que no hi ha “cap indici” que s’hagin comès els delictes de desobediència, prevaricació i malversació sobre els quals se’ls acusen. En relació amb els fiscals del cas, aquests han tingut un termini màxim d’un any per poder presentar un requeriment al total de 720 alcaldes implicats en l’aprovació dels decrets a favor del referèndum. Tanmateix, no només han excedit aquest termini, sinó que únicament han cridat a declarar a cinquanta d’ells.

Jordi Sànchez va declarar ahir que, en tot moment, es va evitar la violència a la manifestació del 20-S

Avui es compleix un any de les detencions de Lluís Salvadó, exsecretari d’Hisenda, de Josep Maria Jové, exsecretari general de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i deu treballadors públics. Aquest fet va desencadenar una protesta multitudinària davant el departament d’Economia, aquell mateix dia i fins a la matinada.

Una comissió judicial va entrar a l’edifici per escorcollar els despatxos dels exsecretaris i va haver de sortir per la teulada. Aquesta manifestació va representar l’ordre de detenció, setmanes després pel jutge, dels presidents d’Òmnium Cultural i de l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Salvadó i Jové, que van quedar en llibertat al cap de quaranta-vuit hores, van descriure ahir el tracte rebut com a “humiliant” i “deshumanitzant”.

El conseller Ernest Maragall en la reobertura, ahir, de la delegació del Govern català a Alemanya.

El conseller Ernest Maragall en la reobertura, ahir, de la delegació del Govern català a Alemanya.SEGRE

tracking