SEGRE

POLÍTICA ENERGIA

El Govern central anul·larà un impost elèctric per abaratir la llum

A més, complementarà el bo social amb la creació d’un de nou per a calefacció || El ministeri de Transició Ecològica preveu que el rebut baixi el 2,5 per cent

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant la compareixença d’ahir.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant la compareixença d’ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central suspendrà l’impost del 7 per cent a la generació elèctrica per deixar-lo a un tipus “pràcticament zero”, i complementarà el bo social elèctric amb la creació d’un de nou per a calefacció, amb la finalitat de pal·liar els efectes de la pujada de l’electricitat als consumidors. Aquesta suspensió representarà, segons fonts del ministeri, una rebaixa de la factura del 2,5 per cent. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va anunciar ahir al Congrés aquestes dos mesures immediates que adoptarà l’Executiu, dirigides, al costat d’altres, a “alleujar la factura elèctrica als consumidors en un moment excepcional” pels alts preus al mercat elèctric als quals estan encarint la factura de la llum.

Ribera va explicar que l’impost a la generació, creat en la llei de Mesures per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric del 2012, no se suprimirà, sinó que se suspendrà per quedar “pràcticament a zero”, la qual cosa implicarà, segons fonts del ministeri, que es quedi en un tipus residual (entre el 0 i el 0,5%), que determinarà l’Advocacia de l’Estat.

Va assenyalar que s’ha optat per suspendre aquest impost perquè és la mesura que “està a la nostra mà” i la que “impacta de forma més ràpida sobre el consumidor final”, així com per donar temps que el Govern pugui oferir una proposta coherent i conjunta per a tot el sistema fiscal.

Respecte a una possible reducció de l’impost sobre el valor afegit (IVA), que és ara del 21 per cent a la factura de la llum, va reconèixer que no és lògic que un consumidor vulnerable pugui pagar-lo en el consum de llum, però modificar aquest impost és més complex perquè és un ingrés comunitari i requereix una tramitació diferent.

Així mateix, la ministra va assegurar en aquest sentit que són necessàries reformes estructurals, i va anunciar que abans de sis mesos el Govern presentarà una estratègia contra la pobresa energètica, i va expressar la intenció de l’Executiu d’incrementar els límits actuals de renda per tenir de dret als descomptes del bo social, dins del qual s’inclourà expressament les famílies monoparentals i s’hi introduiran criteris de protecció a la infantesa.

tracking