SEGRE

PANORAMA

Quim Torra exigeix la dimissió de Lesmes pels insults al xat judicial

Insta la Moncloa a prendre “accions contundents” || Sánchez diu que confia en la imparcialitat judicial i Cs creu que són missatges de “demòcrates preocupats”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, a la commemoració del 20-S a Barcelona.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, a la commemoració del 20-S a Barcelona.QUIM TORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir ahir la “dimissió immediata” del president del Consell General del Poder Judicial i president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, arran de la publicació dels missatges d’un xat judicial en el qual alguns magistrats carregaven contra els independentistes, als quals qualificaven de “nazis” o “colpistes”, entre “visques” a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil per l’1-O. Així mateix, el cap de l’Executiu va instar el president del Govern central, Pedro Sánchez, a prendre “accions contundents”. En la mateixa línia, el vicepresident Pere Aragonès va denunciar que aquestes manifestacions corroboren que, quan s’ataca la unitat d’Espanya, el Poder Judicial creu que “tot s’hi val”. Així les coses, la consellera de Justícia, la lleidatana Ester Capella, va advertir que els missatges del xat judicial poden ser motiu d’inhabilitació per jutjar el procés.

A més, va enviar una carta a Lesmes en la qual li va exigir apartar i sancionar per “injúries” els involucrats. Així mateix, es va adreçar a la ministra de Justícia, Dolores Delgado, perquè insti la Fiscalia a actuar. Per la seua banda, Carles Puigdemont va subratllar que el “colpisme de les togues” és l’assignatura pendent de la democràcia espanyola, i al seu torn els grups del PDeCAT i ERC al Congrés van demanar a Sánchez que reti comptes de l’assumpte a la Cambra. També des de la CUP, l’exdiputada aranesa Mireia Boya va remarcar que el xat dels jutges “demostra el seu nivell d’odi envers la dissidència”.

Al contrari, el president del Govern, Pedro Sánchez, va corroborar la seua confiança en la imparcialitat de la judicatura. El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa va dir que “són converses de demòcrates preocupats pel compliment de la Constitució”, i el líder del PP català, Xavier García-Albiol, va afirmar que la majoria dels catalans pensen el mateix de l’independentisme.

tracking