SEGRE

Torra demana fomentar consultes sobre la monarquia a tot Espanya

El president de la Generalitat, Quim Torra.

Torra demana fomentar consultes sobre la monarquia a tot EspanyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat als republicans del conjunt d’Espanya a celebrar consultes sobre monarquia o república a tot el país, emulant així l’experiència viscuda el juny passat al districte madrileny de Vallecas. En declaracions a Efe, Torra ha subratllat que el boicot del seu govern als actes amb presència del rei a Catalunya continua vigent i ha demanat al "poble espanyol" que dugui a terme "més Vallecas i més referèndums sobre monarquia o república a tot Espanya".

En aquest sentit, ha indicat que, així com "el poble català va iniciar un procés d’apoderament popular" amb una consulta sobre la independència a Arenys de Munt (Barcelona) el 2009, el poble espanyol ha de saber apoderar-se de la seua pròpia sobirania i això passa per avançar al camí de la república.

Preguntat per si hi ha hagut contactes per reconduir el conflicte obert entre el Govern i la Casa Reial després de la declaració del rei a la tardor de 2017, Torra ha asseverat que Felip VI "mai" s’ha posat en contacte amb ell, ni quan va ser elegit president de la Generalitat, el que considera una "descortesia". Però ha subratllat que això té una "importància relativa", ja que "l’important" és que el monarca "es disculpi davant del poble de Catalunya" pel discurs del passat 3 d’octubre, amb el qual, segons el seu parer, "va emparar la violència de l’1 d’octubre". El president català ha considerat que aquest discurs va allunyar el rei "probablement per sempre d’una gran part del poble de Catalunya" i gairebé un any després "no ha demanat disculpes".

tracking