SEGRE

POLÍTICA GOVERN CENTRAL

Pedro Sánchez confia al Consell d’Estat la supressió dels aforaments

Però descarta acabar amb la inviolabilitat del monarca i el fur especial de la família reial || Quim Torra insta a consultar els espanyols sobre si volen una república

La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, ahir després de la reunió del Consell de Ministres a Madrid.

La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, ahir després de la reunió del Consell de Ministres a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va fer ahir el primer pas per a la supressió del fur especial que empara els diputats, senadors i membres del Govern espanyol en aquells assumptes que afectin la seua vida privada. Tanmateix, a diferència del que es va anunciar dies enrere, el Govern central no va aprovar un projecte de reforma constitucional, sinó que va elevar la qüestió al Consell d’Estat. Aquest òrgan consultiu haurà ara d’elaborar un informe que indiqui quins canvis s’han d’introduir a la Constitució per acabar amb els aforaments. D’aquesta manera, l’Executiu socialista va optar per seguir el camí invers de l’habitual que és que, primer, la Moncloa ha de presentar un projecte de reforma sobre el qual el Consell d’Estat, posteriorment, es pronuncia de manera preceptiva. Així les coses, l’actualització de la Carta Magna tindrà un recorregut més llarg i complex del que es preveia quan dilluns la va anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez.

No obstant, la portaveu del Gabinet socialista, Isabel Celaá, va descartar ahir que la reforma retiri la inviolabilitat del cap de l’Estat o el fur especial dels membres de la família reial, tal com havia exigit Units Podem. De fet, el líder de la formació morada, Pablo Iglesias, va reiterar ahir que el suport del seu grup a la supressió dels aforaments és “condicional” i va insistir que no hi donaran suport si deixa fora la monarquia. En qualsevol cas, Iglesias va advertir que, si es toca la Constitució, hi haurà referèndum. En aquest sentit, Celaá va afirmar que el Govern té assumit que hi haurà consulta si es canvia la Constitució. “Si el 10% del Congrés demana un referèndum, haurà de fer-se”, va indicar. El número u de Podem també va aprofitar per carregar contra Sánchez, al qual va acusar d’“improvisar” i de “treure conills del barret de copa”.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va apel·lar el republicanisme espanyol a organitzar consultes a tot l’Estat perquè els ciutadans expressin la seua opinió sobre si prefereixen una monarquia o una república, emulant l’experiència organitzada al madrileny barri de Vallecas al juny. “Més Vallecas i més referèndums sobre monarquia o república a tot Espanya”, va instar Torra.

tracking