SEGRE

MERCATS RAMADERS

SOS del sector cunícola per salvar la llotja lleidatana

Moncun, a punt de desaparèixer per falta de suport d’escorxadors || Els productors l’avalen davant la de Madrid

Imatge d’arxiu d’una granja de conills.

Imatge d’arxiu d’una granja de conills.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors catalans de conill van sortir ahir en defensa de la llotja lleidatana que marca els preus al sector, Moncun, a l’assegurar que es troba a punt de desaparèixer per falta de suport dels escorxadors. Així ho va afirmar ahir en qualitat de president de la Federació d’Associacions de Cunicultors de Catalunya Jordi Coll, que va defensar la transparència de la llotja lleidatana davant Loncun, ubicada a Madrid. Moncun va nàixer l’any 2015 de la unió de sinergies per part de les llotges de Bell-puig i Mercolleida.

Precisament, aquesta última, segons va assenyalar Coll,es la que ha afrontat els costos d’aquest projecte que en aquest moment està en l’aire. El mercat lleidatà compta amb representants de la producció de bona part de l’Estat però, fins ara, únicament comptava amb la participació de dos escorxadors, un dels quals català. Ara, tanmateix, perd una d’aquestes dos veus de la indústria i de moment únicament en queda una altra, lleidatana, segons va assenyalar el president de la Federació de productors.

El sector productor demana als operadors i les administracions que donin suport a la llotja lleidatana

Coll considera vital no tan sols el manteniment sinó el suport a la llotja lleidatana davant de la madrilenya, que fa anys que és blanc de les crítiques dels cunicultors catalans. Acusen Loncun de ser dominada pels grans escorxadors que, asseguren, tenen contractes a llarg termini amb la gran distribució.

Així doncs, els productors catalans critiquen que no reflecteixen en els preus del tauler la realitat del mercat, en moments de manca de conills amb repunt de preus, per exemple. Asseguren que tot està mediatitzat per aquests contractes i que la informació en la qual diuen que es basen per establir les cotitzacions orientatives no és transparent.

En aquesta mateixa línia, la Federació d’Associacions de Cunicultors de Catalunya reclama als operadors del sector i a les administracions públiques un recolzament explícit a la continuïtat de Moncun com a referència dels preus del conill tant a Catalunya com a la resta de l’Estat.

tracking