SEGRE

Fiscalía arxiva la investigació als 167 alcaldes que van viatjar a Brussel·les

Els alcaldes esperen Puigdemont a la sala Bozar de Brussel·les.

Uns 200 alcaldes catalans reben Puigdemont a Brussel·les amb crits de "President"Associació Catalana de Municipis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha arxivat la investigació als 167 alcaldes que el novembre de l’any passat van participar en un acte municipalista a Brussel·les en suport dels presos independentistes perquè les despeses d’aquests desplaçaments no procedien de fons públics. En un decret, el ministeri fiscal acorda arxivar les diligències que va obrir, per un delicte de malversació de cabals públics, sobre el viatge a Brussel·les d’un grup d’alcaldes de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que va costar 62.000 euros en total.

La investigació es va obrir arran d’un informe de la Policia Nacional, al qual es van sumar dos denúncies presentades per un particular i per la Plataforma pel Respecte, la Igualtat i la Justícia, així com un ofici del fiscal en cap del Tribunal de Comptes, pel viatge dels alcaldes a un acte municipalista que va convocar l’expresident català Carles Puigdemont a Brussel·les. Al seu informe, la Policia Nacional apuntava que, malgrat que les factures del viatge van ser abonades per l’ACM, alguns dels alcaldes que van anar a Brussel·les van manifestar als mitjans que els desplaçaments havien anat a càrrec dels fons dels seus respectius ajuntaments.

A requeriment de la Fiscalia, l’ACM va acreditar documentalment l’ingrés dels 300 euros que va costar el viatge per part dels 167 alcaldes que van participar en la manifestació de Brussel·les.

En alguns casos, segons detallava l’ACM en la seua documentació remesa a la Fiscalia, va ser l’ajuntament el que va abonar el cost del viatge, "davant de la creença inicial per part del seu alcalde que es tractava de despeses de representació", encara que després aquestes quantitats van ser tornades per l’edil a les arques públiques.

Després d’analitzar la documentació aportada, la Fiscalia conclou que no hi ha cap indici dels que les despeses de viatge i estada dels 167 alcaldes denunciats "per assistir al que l’ACM denomina un pacte municipalista organitzat per l’AMI procedissin, ni en tot ni en part, de fons públics dels seus respectius consistoris".

L’únic cas el constitueix, segons la Fiscalia, l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), que el 6 de novembre va abonar 300 euros per al viatge de l’alcalde, que van ser reintegrats pel mateix el gener d’aquest any. "Res no permet dubtar de tal creença errònia i, en tot cas, la quantitat indegudament satisfeta resulta escassament significativa i ha estat posteriorment reintegrada", agrega el ministeri públic en el seu escrit.

L’acusació pública ordena comunicar el decret d’arxivament als denunciants, advertint-los que, si no estan conformes, poden reiterar la seua denúncia als jutjats o, en el cas que es tracti d’alcaldes aforats, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

tracking