SEGRE

POLÍTICA PRESSUPOST

La mesa del congrés, amb els vots de PP i Cs, tomba la drecera legal de PSOE i Podem

Pretenia saltar-se el veto del Senat i poder tirar endavant els pressupostos generals de l’Estat de l’any que ve || Populars i taronges celebren que Sánchez no se “salti a la torera” la Cambra Alta

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, a l’arribar al Congrés dels Diputats.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, a l’arribar al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Popular i Ciutadans van tombar ahir, amb la seua majoria a la Mesa del Congrés, la maniobra del Govern de l’Estat per esquivar el veto del Senat als objectius de dèficit públic, que hauria aplanat el camí de l’Executiu per tirar endavant els seus pressupostos.

Així, la Mesa de la Cambra Baixa va aprovar, amb els vots majoritaris de PP i Cs, excloure la polèmica esmena del PSOE que modifica la llei d’estabilitat pressupostària retirant l’esmentat veto, que el PSOE va presentar la setmana passada.

Asseguren que buscaran vies per tirar endavant els Comptes de l’Estat que estan negociant

L’òrgan de govern de la Cambra Baixa va prendre aquesta decisió després d’analitzar els recursos d’empara presentats per PP i Ciutadans contra l’admissió a tràmit per part de la Mesa de la Comissió de Justícia d’aquesta discutida esmena.

La Mesa va resoldre després d’una llarga reunió en la qual es va tornar a posar de manifest les discrepàncies entre la interpretació que el PSOE i Units Podem, d’una banda, i PP i Cs, de l’altra, fan del Reglament. Entre altres coses perquè el contingut de l’esmena no tenia a veure, a priori, amb el del projecte de llei en el qual es pretenia incloure, relatiu a la formació del poder judicial en matèria de violència de gènere.

Segons van detallar, PP i Cs van tombar l’esmena atenent, entre altres motius, la doctrina fixada pel Tribunal Constitucional. Van assegurar que es tracta d’un fet “inèdit” que el Congrés tramiti dos textos amb un contingut “idèntic”, com són l’esmena del PSOE i la proposició de llei, també del PSOE, Units Podem, ERC i Compromís, que el Ple del Congrés va acordar tramitar la setmana passada.

La portaveu de l’executiva nacional de Ciutadans, Inés Arrimadas, va defensar el vot del seu partit. “Ciutadans no permetrà que el president del Govern, Pedro Sánchez, se salti la Cambra Alta”, va avisar Arrimadas.

Des del Partit Popular, van celebrar la decisió de tombar l’esmena de l’Executiu. “Sense respecte a les regles del joc, no hi ha democràcia”, va assenyalar la portaveu del grup popular al Congrés, Dolors Montserrat, que van instar el president, Pedro Sánchez, a convocar eleccions.

I és que fonts del PSOE apuntaven en els últims dies que es plantejava la reprovació de Pastor, una iniciativa parlamentària que la diputada socialista i vicepresidenta segona del Congrés, Micaela Navarro, va reconèixer que “no és possible”.

En aquest sentit es va pronunciar Pastor a l’entrada de la Mesa del Congrés abans que els vots de Ciutadans i PP tombessin la decisió de la Mesa de la Comissió de Justícia d’admetre a tràmit l’esmena presentada pel PSOE per esquivar el veto del Senat als objectius de dèficit públic.

D’altra banda, la reprovació és un instrument que no està contemplat al Reglament, encara que en els usos i costums parlamentaris sempre s’ha utilitzat contra els membres del Govern, no contra els representants d’altres institucions.

“Es tracta d’una decisió arbitrària i contrària a la legalitat, en concret a la Resolució de la Presidència del Congrés de 23-09-86, que estableix amb claredat la competència de la Mesa de la Comissió en l’admissió a tràmit de les esmenes a les iniciatives en procés”, van alertar els socialistes en un comunicat, en el qual només avancen que demanaran a la Mesa del Congrés, que es reuneix de nou avui, que reconsideri la seua decisió.

“Així ha estat sempre durant els quaranta anys de parlamentarisme democràtic a Espanya, i aquest ha estat sempre el criteri mantingut per la Mesa del Congrés, fins que aquest matí l’han trencat PP i Ciutadans”, va incidir el Grup Parlamentari Socialista en la seua nota.

tracking