SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Sánchez compara Catalunya amb el Quebec i insta a trobar el camí

Per resoldre la crisi política i assegura que s’estan produint avenços importants || El Govern català celebra que es parli d’indults i el PP se “n’avergonyeix”

El president del Govern, Pedro Sánchez

Sánchez, disposat a escurçar els secrets oficials a 25 anysEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va considerar que del cas del Quebec al Canadà es poden extreure lliçons per intentar resoldre el problema de Catalunya. Sánchez es va reunir ahir a Mont-real amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i en la conferència de premsa conjunta posterior van ser preguntats per la possible similitud dels dos casos i si és possible treure alguna conclusió per a Catalunya del que ha succeit en aquesta regió canadenca. Al Quebec s’han celebrat dos referèndums perquè els ciutadans decidissin sobre la seua independència i en els dos va ser rebutjada aquesta possibilitat. Sánchez va dir que la lliçó que s’ha de treure del Quebec i del Canadà és que des de la política i el respecte a la legalitat es poden trobar solucions polítiques. “Cada país ha de trobar el seu camí per resoldre aquests conflictes polítics. I si alguna cosa hem d’extreure de l’experiència del Canadà és aquesta”, va insistir. “Aquesta mateixa setmana hem vist com la Generalitat s’incorporarà a les comissions multilaterals. S’està produint una cosa important”, va assegurar el president, per després afegir: “Creiem que la normalització institucional és una condició bàsica.”

El conseller d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall, va celebrar ahir les declaracions d’alguns membres del Govern central sobre un possible indult als líders independentistes, encara que va exigir a l’Executiu socialista “actuar en coherència” a aquestes paraules. La consellera de Justícia, Ester Capella, va dir que confia que la justícia espanyola dicti una sentència absolutòria en el procés judicial contra el govern català destituït perquè no hagi de “tapar les seues vergonyes” amb indults.

Pedro Sánchez considera la normalització institucional una condicio bàsica per sortir de la crisi catalana

Tots els exconsellers de Puigdemont van al·legar que ells no van promoure cap acte violent

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va denunciar ahir la “campanya de pressió vergonyant” als jutges que està realitzant el Govern central perquè no li “arruïnin” l’“apaivagament” amb l’independentisme. “Només els falta un llaç groc a la solapa”, va assegurar.

Els vídeos de les declaracions dels exconsellers de Carles Puigdemont davant de la magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, poques hores abans que tots ingressessin a la presó, mostren com tots van assegurar en diverses ocasions que mai van promoure haver participat en cap acte violent o que pretenguessin impedir l’acció policial o judicial. Junqueras va afirmar que “sóc creient i qualsevol cosa relacionada amb la violència em sembla fora de lloc”. Dolors Bassa també va apel·lar a la seua trajectòria: “Sóc mestra d’una escola cristiana i els meus principis són contraris a la violència.” Joaquim Forn va assegurar que tant públicament com en privat sempre va ordenar als seus subordinats i als Mossos que els mandats judicials “han de complir-se”.

Carles Mundó va assegurar que com a conseller de Justícia no va veure compatible manifestar-se davant els tribunals de justícia i Raül Romeva va recordar que fa més de 25 anys que milita en l’objecció de consciència, el pacifisme i la lluita pels drets fonamentals sempre de forma pacífica i democràtica. Finalment, Jordi Turull va assegurar que mai ha participat en cap acte violent ni tampoc l’ha promogut. “Sempre he apostat per la no-violència, la democràcia, les urnes, el civisme i el pacifisme”, va assegurar.

tracking