SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Quim Torra presenta el seu pla per a 4 anys i activa debats sobre la Constitució catalana

Entre els objectius destaca recuperar les lleis suspeses pel Constitucional i restituir com a president Carles Puigdemont || Proposa des de Bèlgica que Tusk mediï entre Catalunya i l’Estat espanyol

Un moment de la conferència de Quim Torra.

Un moment de la conferència de Quim Torra.Generalitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Quim Torra, va presentar ahir un Pla de Govern “per a quatre anys” i va anunciar que abans del 15 d’octubre activarà el Fòrum Cívic, Social i Constituent, que s’encarregarà de pilotar un debat ciutadà sobre els continguts d’una eventual “Constitució de Catalunya”. El Govern va aprovar ahir un pla amb més de mil mesures i quatre eixos prioritaris: cohesió social, prosperitat econòmica, enfortiment democràtic i internacionalització.

El Fòrum, adscrit a la conselleria de la Presidència, tindrà “delegacions a totes les vegueries” i servirà per traçar les “bases del que ha de ser la Constitució”, sense que de moment hi hagi un calendari per a l’elaboració efectiva i la seua aprovació en referèndum. Aquest fòrum serà, va dir, un dels eixos de la “segona fase” de la legislatura, atès que la “fase de restitució” de les institucions catalanes ja la dóna per “pràcticament acabada”, si bé encara “falta una peça essencialíssima”, com és la “restitució” de Carles Puigdemont com a president.

El pagament acordat ahir es durà a terme en un termini de quatre anys, entre els exercicis 2019 i 2021

Torra va fer una crida als catalans a commemorar l’1-O com un “dia de victòria”, sense una “mirada nostàlgica o sentimental, ni tan sols indignada”, per “les porres i les càrregues”.

De cara a la negociació pressupostària, va reiterar que la seua intenció és buscar el suport de la CUP i comuns. L’Executiu “aprovarà de nou el contingut” de les lleis suspeses al Constitucional per portar-les de nou al Parlament.

Ciutadans va qualificar el Fòrum cívic de “xiringuito separatista” i el Partit Socialista de Catalunya va lamentar que Torra “persisteixi en errors de l’anterior legislatura” a l’insistir a “edificar en l’aire les estructures d’un Estat independent inexistent”. La CUP, pel seu costat, aposta per un pla de ruptura més enllà de “la retòrica i el simbolisme”.

D’altra banda, Carles Puigdemont, va instar des de Brussel·les el president del Govern central, Pedro Sánchez, a aclarir si reconeixeria el dret de Catalunya a un referèndum com al Quebec. A més, va dir que “estic preparat per viure empresonat a Espanya, si és necessari”. Així mateix, aposta per internacionalitzar el conflicte català i demana la mediació del president del Consell Europeu, Donald Tusk.

tracking