SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Miquel Iceta: "La presó preventiva als sobiranistes ja dura massa"

El líder del PSC assegura que la Generalitat comença a reconèixer errors || El Govern diu que el més preocupant és que estiguin a la presó, no el temps que hi passin

Els portaveus de la Crida, Gemma Geis (c), Ferran Mascarell (d) i Antoni Morral (e).

Els portaveus de la Crida, Gemma Geis (c), Ferran Mascarell (d) i Antoni Morral (e).EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir que la presó preventiva dels presos independentistes “està durant massa” i va subratllar que no sap “com encaixa el delicte de rebel·lió en el que va succeir a Catalunya, en aquella hora i vuit segons d’independència”.

En un esmorzar informatiu, va apuntar que queda “poc temps per al judici i cal deixar actuar la justícia”, i sobre un possible indult va demanar que no se subverteixi la presumpció d’innocència.

Visita entre esbroncades l’institut El Palau de Sant Andreu de la Barca després de la polèmica Des del Govern asseguren que qualsevol dia de presó preventiva és injusta i indecent per als presos El nou partit tindrà la pretensió de superar “els límits de la partitocràcia”, segons Mascarell

Iceta també va oferir “la recepta d’Iceta” que passa, segons va dir, per “parlar ara i negociar quan es pugui” i prioritzar “l’urgent, i l’urgent a Catalunya és l’autogovern”. A més, va reconèixer que per “parlar anem una mica tard però per canviar les lleis tenim temps”.

“I a la justícia –va assenyalar– correspon dictar sentències i a la política, buscar solucions, i si no hi ha reconciliació a Catalunya, haurem fracassat.”

Així mateix va insistir que no es pot “accelerar” el procés judicial. “Això no va així”, i va asseverar que li faria por “viure en un país en el qual les decisions judicials fossin a l’albor d’una majoria política o del caprici d’un Govern”. Va recalcar a més que “a cap espanyol el pot beneficiar que Catalunya vagi malament, i qui pensi això és que és un mal espanyol”, va recalcar.

D’altra banda, Iceta es va mostrar convençut que des de la Generalitat s’estan emetent “senyals” de reconèixer errors comesos per no tornar a fer-ho en el futur, i Catalunya pugui continuar sent “un dels motors d’Espanya”. Finalment, va voler reivindicar-se com a espanyol: “Sóc molt espanyol i allò que més m’agrada d’Espanya és l’escut perquè se’ns hi veu molt ben reflectits.”

Les reaccions a les paraules del líder del PSC no es van fer esperar i van venir per part del seu partit. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va assenyalar que el temps que els líders independentistes han d’estar a la presó l’han de decidir els jutges. “Jo crec que aquí ja hi ha molta gent que ha fet un màster accelerat en dret penal, sincerament no sé amb quina intenció ho dirà, jo sóc advocat, però em sembla que cal rebutjar sempre qualsevol intent de crear una situació ambiental que pressioni els jutges, en aquest tema i en els altres, i demano respecte absolut amb la tasca judicial”, va expressar, per recordar tot seguit que aquesta tasca judicial va ser la “que va defensar el PSOE des de l’oposició quan aquestes decisions d’empresonament es van produir governant Rajoy”.

Per la seua part la consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, va replicar al líder del PSC, que en el cas dels líders sobiranistes “qualsevol dia de presó preventiva és injusta i indecent”. “No es tracta de si és molt o poc. Només l’absolució té sentit i qualsevol dia d’aquesta presó preventiva és injusta i indecent”, va assegurar.

En un altre ordre de coses, una cinquantena de persones van esbroncar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, en la seua visita a l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca (Barcelona). Al costat del conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, es va reunir amb la direcció i el claustre del centre i els va traslladar el seu suport perquè continuïn exercint amb llibertat de càtedra, segons fonts del departament. El curs passat pares, majoritàriament guàrdies civils, van denunciar nou professors per comentaris a classe de l’1-O. Tot va quedar arxivat i vuit van demanar el trasllat.

Així ho van anunciar ahir els portaveus de la Crida, Gemma Geis, Ferran Mascarell i Antoni Morral, en una roda de premsa conjunta, al Museu d’Art Contemporani de Barcelona en la qual van donar detalls de l’“inici del procés fundacional” d’aquest moviment. El 27 d’octubre, coincidint amb el primer aniversari de la declaració d’independència al Parlament, declarada il·legal i que va portar a l’activació també aquell dia de l’article 155 de la Constitució, la Crida celebrarà una “convenció fundacional” a les 18.30 hores al pavelló Nou Congost de Manresa (Barcelona).

A banda del simbolisme de la data, el lloc escollit també té la seua raó en la proximitat amb la presó de Lledoners, on estan diversos dirigents independentistes.

“Serà un partit amb acció política”, va defensar Ferran Mascarell. La pretensió, va subratllar, és “superar els límits de la partitocràcia que en aquests moments dificulten la unitat”, ja que “és una proposta superadora de límits partidistes”.

tracking