SEGRE

Un tsunami fueteja dos ciutats d'Indonèsia després d'un terratrèmol de 7,5 graus

Un tsunami fueteja dos ciutats d'Indonèsia després d'un terratrèmol de 7,5 graus

Un tsunami fueteja dos ciutats d'Indonèsia després d'un terratrèmol de 7,5 graus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El terratrèmol de magnitud 7,5 que ha sacsejat avui el nord de l’illa indonèsia de Célebes va provocar un tsunami que va colpejar les ciutats de Palu i Donggala, a uns 80 quilòmetres al sud de l’hipocentre, van indicar fonts oficials. L’Agència de Meteorologia, Climatologia i Geofísica va confirmar la formació del tsunami en un comunicat, sense que de moment s’hagin facilitat dades sobre víctimes. El director del centre de tsunamis i terratrèmols de la BMKG, Rahmat Triyono, va dir al mitjà local Kompas que les onades van assolir entre un metre i mig i dos metres. L’agència va emetre una alerta de tsunami després del terratrèmol per advertir d’onades d’entre mig metre i un màxim de 3 metres a la zona de Palu, que va retirar set minuts després.

Imatges a les xarxes socials mostren diversos vídeos gravats amb mòbils del moment en què arriba el tsunami a la costa, a la que colpeja amb força entre el crit de diversos residents que corren a refugiar-se.

Les autoritats no han informat de si hi ha víctimes mortals pel terratrèmol o el tsunami, encara que si han informat de nombrosos edificis fets malbé.

L’hipocentre del terratrèmol es va situar a 10 quilòmetres de profunditat i el seu epicentre, a 56 quilòmetres al nord de la localitat de Donggala, segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS).

Un altre sisme de 6,1 graus va provocar la mort d’una persona, 10 ferits i l’ensorrament de diversos edificis a la mateixa zona tres hores abans. A més l’aeroport de Palu, que opera vols domèstics, va patir danys i romandrà tancat fins demà a la nit, va indicar l’Agència Nacional de Gestió de Desastres. Almenys 557 persones van morir i gairebé 400.000 van resultar desplaçades pels quatre terratrèmols de magnituds compreses entre 6,3 i 6,9 que van sacsejar l’illa de Lombok entre el 29 de juliol i el 19 d’agost passats. Els terratrèmols de Lombok van provocar també danys en més de 80.000 edificis, la meitat d’ells greus, i van destruir part de la infraestructura de la turística illa.

El 2004, un fort terratrèmol al nord de l’illa de Sumatra va generar un tsunami que va matar unes 280.000 persones en una dotzena de nacions banyades per l’oceà Índic, la gran majoria d’elles a Indonèsia.

Indonèsia s’assenta sobre l’anomenat Anell de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica en què cada any es registren uns 7.000 terratrèmols, la majoria moderats.

tracking