SEGRE

POLÍTICA

Mor Macià Alavedra, conseller clau amb Pujol condemnat pel cas Pretòria

Nascut a Barcelona el 1934, va ser un dels fundadors el 1974, al costat de Ramon Trias Fargas, d’Esquerra Democràtica de Catalunya, que posteriorment es va fusionar amb CDC

Macià Alavedra, conseller clau amb Pujol condemnat pel cas Pretòria

Mor Macià Alavedra, conseller clau amb Pujol condemnat pel cas PretòriaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Macià Alavedra, un dels consellers clavi dels governs de Jordi Pujol que va acabar sent condemnat pel cas Pretòria pel cobrament de comissions il·legals, ha mort aquesta passada nit.

La capella ardent del polític s’obrirà al Tanatori de Sant Gervasi de Barcelona a les 16.00 hores d’avui i els funerals es faran el proper dia 2, segons Serveis Funeraris de Barcelona.

Nascut a Barcelona el 1934, Alavedra va ser un dels fundadors el 1974, al costat de Ramon Trias Fargas, d’Esquerra Democràtica de Catalunya, que posteriorment es va fusionar amb Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Va obtenir escó de diputat en les eleccions generals constituents de juny de 1977 pel Pacte Democràtic per Catalunya i en les d’abril de 1979 per Convergència i Unió.

Alavedra, que va ser un dels parlamentaris que van contribuir a redactar l’Estatut català aprovat el 1979, va ser elegit diputat de CiU en el Parlament en les eleccions catalanes de 1980 i dos anys més tard Jordi Pujol el va nomenar conseller de Governació, càrrec que va mantenir fins 1986.

El març de 1987, Alavedra va assumir la conselleria d’Indústria i Energia, fins que, a la mort de Trias Fargas, el 1989, va passar a encarregar-se de la cartera d’Economia i Hisenda.

Durant la seua gestió, va presentar al Govern central el gener de 1990 un projecte de finançament autonòmic, basat en un increment dels ingressos de les comunitats mitjançant una recaptació més gran tributària, a través de l’IRPF i altres impostos.

Va participar en les negociacions que van culminar amb la cessió del 15 per cent de l’IRPF a les comunitats autònomes el 1993, amb el Govern del PSOE, i del 30 per cent el 1996, amb el PP.

Alavedra, que va ser un dels negociadors del Pacte del Majestic entre el govern de Pujol i el PP de José María Aznar, va renovar el novembre de 1995 la seua acta de diputat autonòmic i va ser de nou confirmat conseller, càrrec al qual va renunciar el juliol de 1997.

Va ser president del Consell d’Administració d’Autopistes de Catalunya, participada majoritàriament per La Caixa, a través d’ACESA des de 1997 a 2003, any en què va ser nomenat president d’Abertis Logística, grup d’infraestructures en el qual va romandre fins 2007.

President de Kern Pharma des de 1999 fins octubre de 2004, va continuar com a conseller del grup Indukern fins maig de 2009.

Alavedra, casat amb la pintora Doris Malfeito, va ser detingut el 27 d’octubre de 2009 en el marc d’una operació contra la corrupció urbanística a la província de Barcelona, per ordre del jutge de la Audiencia Nacional Baltasar Garzón i, com a conseqüència d’això, va ser suspès de militància en CDC.

Finalment, el juliol passat, va ser condemnat per l’Audiència Nacional -després d’haver arribat a un acord amb la Fiscalia- a gairebé dos anys de presó i una multa de 3,2 milions d’euros.

tracking