SEGRE

La Generalitat compta 1.066 casos de "danys físics" l'1-O i 12 agents atesos

Presenta un informe sobre el balanç del referèndum (veure en PDF)

Un ferit molt greu a la Mariola

Un ferit molt greu a la Mariola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha presentat aquest dilluns un informe sobre el balanç de l’1-O de l’any passat en el qual xifra en 1.066 els ciutadans que van patir "danys físics" -cinc d’ells "greus" - per les càrregues policials, i en 12 els agents de Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra que van haver de ser atesos. Coincidint amb el primer aniversari del referèndum unilateral de l’1 d’octubre de l’any passat, el Govern que presideix Quim Torra s’ha reunit a Sant Julià de Ramis (Girona), localitat on residia l’expresident Carles Puigdemont i on tenia previst votar l’1-O.

Des d’allà, el Govern ha presentat un informe de 68 pàgines en les quals es detalla les actuacions de l’Estat per impedir el referèndum, els 712 alcaldes investigats per la Fiscalia per haver donat cobertura a la votació, el tancament de webs habilitats per la Generalitat, els successos del 20 de setembre de 2017 que després van motivar l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i els "danys físics" i "materials" per les càrregues policials.

"Entre els dies 1 i 4 d’octubre van ser atesos 1.066 ciutadans per diversos motius, com a traumatisme cranioencefàlic, fractura, policontusió, contusió, ferida, crisi d’angoixa o ansietat, arítmia, lipotímia, entre altres", assenyala el document. En concret, 991 ciutadans van ser atesos i diagnosticat el mateix 1 d’octubre "com conseqüència de les càrregues dels cossos policials de l’Estat", dels quals 214 van rebre atenció del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i 777 van acabar passant per centres sanitaris, segons dades de CatSalut recollits a l’informe.

Els diagnòstics mèdics "més greus" van ser un cas d’"infart agut de miocardi" atès a l’Hospital de Vall d’Hebron, una "fractura del terra orbitatori i maxil·lar superior dret amb afectació del globus ocular" a l’Hospital de Sant Pau, un "traumatisme cranioencefàlic i abdominal amb crisi hipertensiva" a l’Hospital Plató, un "traumatisme cranioencefàlic amb pèrdua de consciència" a l’Hospital de Santa Caterina, a Salt (Girona), i un cas de "traumatisme d’espatlla dreta i traumatisme de trapezi dret" a l’Hospital de Sant Pau. Segons l’informe del Govern, entre els atesos l’1-O hi va haver dos menors d’11 anys -un per contusió lumbar i un altre per lipotímia- i 23 persones majors de 79 anys.

Alhora, "van ser atesos 12 agents dels cossos i forces de seguretat", dels quals nou eren agents de la Policia Nacional, dos de la Guàrdia Civil i un dels Mossos d’Esquadra.

Quant als "danys materials" per l’actuació policial per requisar urnes, l’informe parla de desperfectes de diversa consideració -com a ruptura de forrellats, portes, vidres i persianes o afectacions en el quadre de llum- en 64 centres educatius de Catalunya, un centre d’atenció primària a Sant Andreu de la Barca (Barcelona), un casal cívic a Tarragona i un altre equipament a Lleida.

L’informe dedica també un capítol als fets del 20 de setembre davant de la conselleria d’Economia i denúncia "diferents irregularitats" en les actuacions policials en diversos departaments de la Generalitat, ja que "la majoria de les detencions es van realitzar sense prou garanties legals i en alguns casos, a més, de forma innecessàriament brusca i precipitada". El text arriba a aquestes conclusions a partir dels informes que van fer sobre els mateixos fets el Síndic de Greuges i altres entitats especialitzades en drets humans i justícia.

El document del Govern també conclou que les concentracions d’aquell dia, entre elles les del Departament d’Economia de la Generalitat -per les que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan en presó preventiva- van ser "espontànies i de caire pacífic".

tracking