SEGRE

TRAGÈDIA CONSEQÜÈNCIES

Les víctimes mortals dels terratrèmols i el tsunami d'Indonèsia ja superen les 800

L’àrea afectada és més gran del que es preveia i és probable que el nombre de víctimes continuï augmentant fins a arribar a diversos milers || Moltes persones segueixen atrapades sota la runa

Els serveis d’emergència van admetre que la zona afectada era més gran del que es creia inicialment.

Els serveis d’emergència van admetre que la zona afectada era més gran del que es creia inicialment.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 832 persones han mort pels terratrèmols i el posterior tsunami que van afectar divendres passat zones costaneres de l’illa indonèsia de Cèlebes, segons un nou balanç confirmat ahir per l’agència nacional de gestió de desastres (BNPB). Els serveis d’emergència van admetre que l’àrea afectada és més gran del que es creia inicialment, per la qual cosa preveuen que el balanç de víctimes segueixi augmentant a mesura que passin les hores. Dissabte, el vicepresident indonesi, Jusuf Kalla, va advertir que el nombre de morts podria ser de diversos milers. El portaveu de la BPNB, Sutopo Purwo Nugroho, va elevar ahir a 832 el balanç provisional de morts, mentre es continuava buscant més víctimes entre la runa dels edificis destruïts, bé per les tremolors o per la força amb què el mar va entrar a terra ferma. Només a l’Hotel Roa Roa de Palu s’estima que fins a 60 persones van quedar sepultades. El president, Joko Widodo, es va desplaçar ahir fins a la zona afectada com a gest de suport a les víctimes i als serveis d’emergència. “Sé que hi ha molts problemes que necessitem resoldre a curt termini, incloses les comunicacions”, va declarar Widodo, que va demanar paciència a la ciutadania, segons l’agència Reuters. Per la seua part, el ministre de l’Interior, Tjahjo Kumolo, va instar a ajudar la població perquè aconsegueixi menjar i aigua i va prometre compensar els negocis que es puguin veure afectats, després que en aquests dos dies s’haguessin donat casos de saquejos. Uns 16.000 desplaçats necessitaven aigua potable. El Govern indonesi destinarà 560.000 milions de rupies (uns 32,3 milions d’euros) com a resposta a la tragèdia a petició de la BNPB, va informar l’agència oficial Antara.

Val a recordar que un primer terratrèmol, de magnitud 6 a l’escala de Richter, va sacsejar la zona divendres a les 16 h (hora local), amb un epicentre proper a la localitat de Donggala. Un segon sisme de magnitud 7,4 va colpejar l’àrea de Palu i va desencadenar el tsunami, que va durar més de mitja hora i va moure ones de fins a sis metres d’altura. Save the Children calcula que centenars de milers de nens s’han vist afectats. Per la seua part, l’organització no governamental Oxfam va anunciar que es prepara per entregar ajuda a 100.000 persones afectades. La UE va concedir ahir 1,5 milions d’euros en ajuda humanitària d’emergència. Per la seua part, el papa va expressar la seua proximitat a la població afectada per la tragèdia.

Save the Children calcula que centenars de milers de nens s’han vist afectats per la tragèdia

El Servei Geològic dels Estats Units (USGS, en les sigles en anglès), que registra l’activitat sísmica a tot el món, va situar l’hipocentre a 551 quilòmetres de profunditat sota el llit marí, segons dades provisionals.

Sisme de magnitud 6,6 al mar a l’est de Fiji, al Pacífic

Un terratrèmol de magnitud 6,6 es va registrar ahir al mar a l’est de Fiji, al Pacífic Sud, sense que al tancament d’aquesta edició s’hagués informat de víctimes o danys, ni s’emetés cap alerta per tsunami.

tracking