SEGRE

Torra reafirma el seu compromís amb el "mandat democràtic" de l'1-O

Ha manifestat el seu "suport absolut" als que considera "represaliats" per l’Estat

Torra reafirma el seu compromís amb el

Torra reafirma el seu compromís amb el "mandat democràtic" de l'1-OGeneralita de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat aquest dilluns el seu compromís amb "el mandat democràtic de l’1-O" i, en una situació de "gravetat absoluta", ha manifestat el seu "suport absolut" als que considera "represaliats" per l’Estat, entre ells els presos sobiranistes. Torra ha pronunciat un discurs institucional (veure document en PDF) acompanyat dels consellers del seu Govern, que ha celebrat una reunió extraordinària a Sant Julià de Ramis (Girona), un dels escenaris de les actuacions policials de fa un any contra el referèndum unilateral. "Aquest Govern reitera el seu compromís amb el mandat democràtic de l’1-O i el seu suport absolut als represaliats per defensar el principi democràtic fonamental de l’autodeterminació", ha expressat Torra.

El president català ha afegit que "és un camí que mantindrem sempre, per respecte als fets ocorreguts fa un any, per voluntat de servei a la ciutadania i perquè la democràcia i la llibertat seran sempre la bandera de Catalunya".

En el primer aniversari de l’1-O, Torra ha subratllat que "un any després vivim una situació de gravetat absoluta" i ha remarcat que aviat el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez compliran un any d’una presó preventiva que ha qualificat com "una espècie de condemna sense judici ni garanties". Així mateix, ha recordat que "gairebé tots els membres" del govern de l’expresident català Carles Puigdemont estan avui "a la presó o en l’exili com a conseqüència d’aquell dia d’esclat democràtic", amb referència a l’1-O. En aquest context, ha exigit la posada en llibertat de "els presos polítics, el retorn dels exiliats i l’aixecament de la causa general contra l’independentisme i la llibertat d’expressió".

El president català he fet recalcament que el referèndum unilateral de l’1-O va ser brutalment reprimit" per l’Estat a través de policies que "van colpejar" els votants, però malgrat això, ha afegit, "més de dos milions de ciutadans van donar un mandat clar a favor de la independència". "L’1 d’octubre és i serà sempre el dia en què el poble català va demostrar el seu immens compromís amb la democràcia i la llibertat, el seu compromís insubornable amb els drets civils i polítics; l’1-O va ser democràcia en estat pur, derrotant la por, l’amenaça i la violència," ha subratllat. Després dels fets de fa un any, Torra ha asseverat que el Govern es declara "orgullós" d’un poble català "madur" i que "actua de forma democràtica i no-violenta per defensar drets que no haurien de ser qüestionats a l’Europa del segle XXI".

tracking