SEGRE

Torra dóna a Sánchez un mes per plantejar un referèndum o li retirarà el suport

"La paciència de Catalunya no és infinita", ha advertit del president

El president de la Generalitat, Quim Torra.

Torra dóna a Sánchez un mes per plantejar un referèndum o li retirarà el suportEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit el president del Govern, Pedro Sánchez, que si no presenta abans d’un mes una proposta per a "un referèndum pactat, vinculant i reconegut internacionalment", l’independentisme "no podrà garantir-li cap tipus d’estabilitat al Congrés". Durant la seua intervenció davant del ple en l’inici del debat de política general al Parlament, Torra ha dit que "la paciència de Catalunya no és infinita i el marge de Pedro Sánchez s’ha acabat", per la qual cosa avui enviarà al cap de l’Executiu central una carta demanant-li una reunió "l’abans possible" per "negociar".

En aquest sentit, ha desafiat el president espanyol a prendre "compromisos concrets i valents" i a deixar les "amenaces i les vaguetats", i ha subratllat que si no ofereix "abans de novembre" una proposta sobre "com vol facilitar l’exercici d’autodeterminació", l’independentisme "no podrà garantir-li cap tipus d’estabilitat al Congrés dels Diputats". "Oferim negociació a l’Estat, i a la comunitat internacional directament una mediació, per si la proposta d’un referèndum pactat, vinculant i reconegut internacionalment obre la via de solució a la gravíssima crisi actual", ha afirmat. Però, alhora, ha recalcat que no vol "tornar a escoltar Sánchez parlar de diàleg si no s’exerceix i tampoc si no es concreta amb claredat".

El president de la Generalitat ha lamentat que Sánchez l'hagi acusat de "posar en risc la normalització política animant als radicals a assetjar les institucions democràtiques": "Vull recordar-li -ha respost Torra- que qui posa en risc la normalització política és el seu Govern mantenint presos polítics i exiliats i impedint el dret d’autodeterminació de Catalunya. Ja que n’hi ha prou".

Per al mandatari català, el govern de Catalunya ha estat "molt pacient amb el tripartit del 155" i "més pacient del que exigia la ciutadania que fa un any va defensar la democràcia". De fet, ha considerat que l’Estat i la seua "deriva autoritària i repressiva" són els "màxims responsables de la tensió als carrers", pel que ha opinat que "a tots ens interessa resoldre un conflicte polític que no s’hauria d’haver produït mai en aquests termes de presó i exili, persecució judicial i violència policial". "Qui es pensi que tot això ens farà retrocedir és que no coneix la determinació i la força que ens fa saber que sempre estarem al costat de la democràcia, la llibertat i la pau", ha dit.

D’altra banda, Torra ha instat el president del Govern a retirar les impugnacions davant del Tribunal Constitucional sobre lleis socials catalanes -la gran majoria interposades per l’anterior Executiu del PP- i ha avisat que, si no ho fa, començarà el procés per tornar a aprovar aquesta normatives al Parlament. Ha recalcament a Sánchez que "la solució no és un nou Estatut" i ha recordat així l’experiència de l’anterior reforma estatutària i el "recolzaré" que va pronunciar en el seu moment a Catalunya l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero. En aquest sentit, ha subratllat que no renunciarà "mai al mandat de l’1-O": "El dret a l’autodeterminació no em pertany a mi, sinó al poble i és un dret inalienable que té".

tracking