SEGRE

POLÈMICA ECONOMIA

La prima de risc italiana, pels núvols després d'amenaçar de deixar l'euro

Insinuació de la Lliga desmentida per Roma, i Salvini carrega contra Juncker per comparar Itàlia amb Grècia || Moscovici recalca que Itàlia és “nuclear” a l’eurozona

El ministre de l’Interior, Matteo Salvini, ahir, a Nàpols.

El ministre de l’Interior, Matteo Salvini, ahir, a Nàpols.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La prima de risc italiana va superar ahir la barrera dels 300 punts bàsics, avançant fins als 302, després que Claudio Borghi, parlamentari de la Lliga i president del comitè de pressupostos de la Cambra Baixa, insinués que el país s’estava plantejant abandonar l’eurozona. “Itàlia solucionaria la major part dels seus problemes si tingués la seua pròpia moneda”, va assegurar.

No obstant, el viceprimer ministre, Luigi di Maio, del Moviment 5 Estrelles, va descartar aquesta possibilitat. Tot i així, va advertir que l’Executiu transalpí no cedirà a les pressions de Brussel·les i mantindrà el seu polèmic objectiu de dèficit per al 2019 per sobre del que marca la UE. “No canviarem aquest 2,4%, això ha de ser clar. No retrocedirem ni un mil·límetre”, va afirmar. Igualment, va acusar el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, de maniobrar per fer caure el Govern de Giuseppe Conte. “No n’hi ha dubte”, va sentenciar Di Maio.

Itàlia no retrocedirà “ni un mil·límetre” i mantindrà en el 2,4% el dèficit per al 2019 tot i les crítiques d’Europa

Per la seua part, el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, va carregar contra el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per haver insinuat dilluns que si Itàlia no reajusta el seu objectiu de dèficit acabaria passant per una crisi econòmica com la que va portar Grècia al rescat. Salvini va advertir que el Gabinet italià podria demanar exigir el rescabalament dels “danys” que aquestes manifestacions puguin provocar en l’economia del país. “No ens aturaran”, va insistir.

L’eurocomissari d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, va remarcar que Itàlia és un membre “nuclear” de la zona euro. “Va en l’interès de l’eurozona tenir una Itàlia forta i en l’interès d’Itàlia tenir l’euro i l’eurozona forts”, va manifestar, alhora que va qualificar d’“inapropiats” els rumors difosos pel parlamentari ultradretà Claudio Borghi. A més va insistir, respecte del camí de dèficit, que les normes “hi són per ser complertes per tothom, també per Itàlia”.

Arresten un edil per presumpta promoció de la immigració il·legal

L’alcalde de la localitat italiana de Riace, Domenico Lucano, va ser posat ahir sota arrest domiciliari acusat d’haver afavorit, presumptament, la immigració il·legal. En aquest sentit, la Fiscalia l’assenyala perquè hauria facilitat matrimonis de convivència entre migrants i italians. Lucano s’havia enfrontat a les polítiques de tancament de fronteres de l’Executiu de Roma. Des de Barcelona, Ada Colau va transmetre el seu suport al primer edil de Riace, que va qualificar d’“exemple d’acollida”. Igualment, l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va manifestar que “les ciutats tenim la responsabilitat de donar refugi als que fugen de la barbàrie”. En canvi, el viceprimer ministre italià, Luigi di Maio, no va voler especular sobre la qüestió i va remetre a l’avenç de les indagacions.

tracking