SEGRE

PANORAMA

Crítiques en el si del PDeCAT i ERC per l'ultimàtum “unilateral” de Torra a Sánchez

Rufián avisa que només el seu partit pot parlar pels seus diputats a Madrid || El president envia una carta a la Moncloa per fer una reunió a Barcelona amb l’autodeterminació sobre la taula

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, al Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, al Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ultimàtum del president de la Generalitat, Quim Torra, al cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, instant-lo a concretar una proposta de referèndum acordat abans de novembre, no va caure en sac foradat. Si dimarts va ser el Govern socialista, per boca de la portaveu, Isabel Celaá, el que va descartar atendre les demandes del president, ahir va ser el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián el que va carregar contra les seues paraules. Així les coses, el republicà va advertir que els ultimàtums “els carrega el diable” i va subratllar que “per ERC a Madrid únicament parla ERC a Madrid”. De fet, Gerard Gómez del Moral, diputat de la formació liderada per Oriol Junqueras al Parlament, va admetre ahir que el seu partit no havia estat informat “concretament” de l’anunci de Torra, encara que va afirmar que el compartia.

L’ultimàtum també va agafar per sorpresa els parlamentaris del PDeCAT a Madrid, tal com va reconèixer el diputat Feliu Guillaumes. Així, Guillaumes va explicar que les paraules del cap de l’Executiu no eren un ultimàtum i va insistir que amb declaracions dures “no anirem enlloc”. En la mateixa línia, el seu company de files Jordi Xuclà també va admetre desconèixer les intencions de Torra. Per la seua part, la número 2 del PDeCAT i diputada a la Cambra Baixa, Míriam Nogueras, va cridar a l’ordre i va assegurar que el seu grup “farà a Madrid el que ens demani el Govern”. Igualment, Carles Puigdemont va sortir en defensa del president i va avisar els socialistes que la paciència de l’independentisme “no és infinita”. En aquesta mateixa idea va incidir ahir el diputat de JxCat Albert Batet en el marc de la segona sessió del debat de política general que avui acaba al Parlament. “La paciència s’ha acabat”, va remarcar Batet, alhora que va assegurar que no veu diferències entre les polítiques per a Catalunya del Govern popular i del socialista.

La número 2 del partit i diputada Míriam Nogueras diu que votaran a Madrid el que els demani Torra JxCat presenta en solitari un text perquè la Cambra titlli de “polític” el judici del Suprem

Per la seua part, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va fer una crida a la unitat dels independentistes i va demanar abandonar les “gesticulacions” i no “vendre fum” prometent dreceres cap a la República. “Necessitem complicitat entre els diferents actors i entre les institucions i els ciutadans”, va emfatitzar Sabrià.

D’altra banda, Torra va advocar per avançar cap a un referèndum pactat amb Madrid, “com demanava Iceta fa sis anys”. Per a això, va enviar una carta a Sánchez a fi de convidar-lo a celebrar una trobada al Palau de la Generalitat “en les properes setmanes”. En la seua petició, el president va convidar Sánchez que li exposi el seu projecte polític per a Catalunya, però també li va demanar parlar sobre “l’exercici del dret a l’autodeterminació” dels catalans.

El text també insta que sigui el poble català el que decideixi el seu futur “sense límits ni coaccions”. No obstant, la resolució no fixa cap termini màxim per culminar les negociacions amb Madrid, just l’endemà que el president Torra exigís a la Moncloa que, en un mes, concretés la seua proposta de referèndum.

En paral·lel, JxCat també va registrar una altra proposta de resolució en solitari perquè el Parlament ratifiqui el procés de diàleg entre els executius català i espanyol amb l’objectiu d’avançar en la “negociació i la solució del nou projecte polític que permeti l’autodeterminació de Catalunya” que emana de l’1-O i dels resultats del 21-D.

Així mateix, en un altre text, els diputats de la coalició liderada per Carles Puigdemont advoquen perquè el Parlament reconegui com a “polític” el procés judicial seguit en el Tribunal Suprem contra la cúpula independentista pel referèndum.

Per la seua part, la CUP va presentar una altra proposta de resolució per instar el Govern a “reafirmar la validesa” de les lleis de desconnexió aprovades el setembre de l’any passat.

tracking