SEGRE

PANORAMA

Acord 'in extremis' de JxCat i ERC sobre el vot dels diputats presos i exiliats

La polèmica a punt va estar de trencar l’aliança de les formacions || La Mesa del Parlament avala el pacte malgrat el rebuig dels lletrats de la Cambra i l’oposició reclama que faci marxa enrere

La reunió de la Mesa del Parlament.

El ple del Parlament, en l'aire per la disputa de JxCat i ERC pel vot delegatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxCat i ERC van arribar ahir a un acord in extremis sobre com resoldre la situació dels diputats afectats per la suspensió del Tribunal Suprem (TS), tant els que es troben a la presó com a l’exili. Els republicans Oriol Junqueras i Raül Romeva ja havien designat Sergi Sabrià com el seu substitut i, després d’un estira-i-arronsa que fins i tot va portar a pensar en la ruptura entre ERC i JxCAT i el final de la legislatira catalana, els quatre diputats de les llistes liderats per Carles Puigdemont afectats per la decisió del Suprem delegaran el vot en Albert Batet.

L’acord va tenir el suport de la Mesa del Parlament, en la qual l’independentisme té majoria, i com ja va passar amb altres decisions polèmiques d’aquest òrgan durant la legislatura passada, tampoc no va comptar amb el vistiplau dels lletrats de la Cambra.

El ple del debat de política general ha quedat ajornat fins a la setmana que ve

Ciutadans, PSC i Partit Popular van presentar ahir mateix al Parlament una petició de reconsideració perquè la Mesa rectifiqui i denegui la tramitació dels escrits que ha presentat JxCat perquè continuïn delegant el vot els seus quatre diputats afectats per la suspensió dictada pel Tribunal Suprem.

El desacord entre JxCat i ERC sobre l’aplicació del pacte aprovatal ple per superar les suspensions dels diputats processats havia desencadenat una crisi entre els dos grups de Govern que havia provocat l’ajornament de les votacions del debat de política general.

Després d’una cimera encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el president de Parlament, Roger Torrent, que es va allargar quatre hores es va acordar que JxCat registrés un escrit amb la firma de Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez per ratificar la delegació de vot a la qual s’havia referit el portaveu del grup, Albert Batet, en l’escrit presentat a primera hora del matí. En la reunió també van participar el vicepresident, Pere Aragonès, els consellers de la Presidència, Elsa Artadi, i d’Exteriors, Ernest Maragall, així com el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, el president d’ERC a la Cambra, Sergi Sabrià, i el portaveu de JxCat, Albert Batet.

Malgrat aquest acord, el debat de política general encara no es va poder reprendre per les peticions de reconsideració de l’oposició.

El ple va quedar ajornat finalment fins a la setmana vinent. Roger Torrent va explicar la decisió tenint en compte que la Mesa ha de resoldre les peticions de Ciutadans, PSC i Partit Popular contra la decisió de l’òrgan del Parlament d’avalar la fórmula de JxCat de delegació de vot dels quatre diputats afectats per la resolució judicial del jutge Pablo Llarena.

Ara caldrà buscar nova data però tot apunta que es podria reprendre dimarts a la tarda. Estava previst que el ple es reprengués aquest dijous a les 12 hores del migdia però la falta d’acord entre JxCat i ERC va anar retardant el ple al llarg de tota la jornada fins a l’ajornament.

El líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, va demanar un informe jurídic als lletrats del Parlament i el seu partit sospesa acudir en empara al Tribunal Constitucional.

A la missiva, Torra demana a Sánchez que autoritzi el seu Govern a obrir una mediació “sense precondicions”, ja que creu que la bretxa que separa les dos posicions “no és infranquejable”. Assegura que la part catalana “no se centra a aconseguir la independència immediata”, sinó a garantir el respecte a la voluntat dels catalans “a través d’un referèndum legal, vinculant i just, en el qual les dos parts es comprometin a acatar el resultat”.

Destaca, així mateix, que cada vegada “serà més difícil avançar” si es manté la presó dels líders independentistes i proposa a Sánchez, com a mostra de bona voluntat, que la Fiscalia retiri els càrrecs o aixequi les seues objeccions perquè surtin en llibertat a l’espera de judici.

tracking