SEGRE

MÓN CIBERSEGURETAT

El Regne Unit i Holanda acusen Rússia d'atacs cibernètics massius

Denuncien que Moscou pretenia infiltrar-se contra l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques || Al març van ser detinguts quatre sospitosos

Holanda va presentar detalls sobre el suposat intent d’atac cibernètic rus frustrat a l’OPAQ.

Holanda va presentar detalls sobre el suposat intent d’atac cibernètic rus frustrat a l’OPAQ.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Regne Unit i els Països Baixos van assenyalar ahir amb el dit Rússia per la seua activitat cibernètica, acusant els serveis d’Intel·ligència russos de dur a terme atacs a nivell global amb l’objectiu de soscavar les democràcies occidentals. Un d’aquests atacs, que va aconseguir ser evitat, tenia per objectiu l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ).

El primer a donar la veu d’alarma va ser el Centre Nacional de Seguretat Cibernètica britànic (NCSC), que en un informe va denunciar que els atacs russos haurien afectat qüestions de tot tipus, des del transport fins a les eleccions presidencials dels EUA el 2016.

Posteriorment, el Govern holandès va informar que l’abril passat va detenir quatre ciutadans russos, que presumptament treballaven per a la intel·ligència militar (GRU), i va procedir a expulsar-los del país després de descobrir-los quan es disposaven a intentar accedir als sistemes de l’OPAQ.

En aquells moments, l’organisme estava treballant per determinar la substància feta servir en l’atac el març al Regne Unit contra l’exespia rus Serguei Skripal i la seua filla Iúlia. A més, mirava d’esbrinar la substància utilitzada en un suposat atac a Síria.

En un comunicat conjunt, la primera ministra britànica, Theresa May, i el seu homòleg holandès, Marc Rutte, van afirmar que amb aquestes operacions “hem aportat més llum sobre les inacceptables ciberactivitats del servei d’intel·ligència militar rus, GRU”.

Tant l’OTAN i la Unió Europea es van afanyar a afegir-se, en aquest sentit, a les crítiques contra Rússia per la seua activitat cibernètica. “Els aliats de l’OTAN se solidaritzen amb la decisió dels governs holandès i britànic d’assenyalar Rússia pels seus intents flagrants de soscavar les institucions i el Dret Internacional”, va subratllar el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg.

Per la seua part, el secretari de Defensa dels EUA, Jim Mattis, va manifestar que s’han de demanar comptes a Moscou. “Bàsicament, els russos han estat agafats amb el seu material, amb persones que estaven fent-ho i han de pagar el preu, han de retre comptes”, va dir.

tracking