SEGRE

ENERGIA REGULACIÓ

Mesures per abaratir el rebut de la llum i adéu a l’‘impost al sol’

“No és lògic que Alemanya tingui més fotovoltaiques que Espanya” || El Govern central avala el dret a l’autoconsum compartit d’un o diversos consumidors

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha decidit derogar l’anomenat impost al sol, que dificultava i desincentivava el desenvolupament de l’energia solar fotovoltaica i de l’autoconsum elèctric a Espanya, dins de les mesures incloses en el reial decret llei aprovat ahir pel Consell de Ministres per abaratir la llum.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va assenyalar que amb aquesta mesura es busca pal·liar “el retard d’Espanya en aquesta matèria”, ja que no és lògic que “un país ric en sol com Espanya compti amb un miler d’instal·lacions, davant del milió que té Alemanya.” “Hi ha un llarg recorregut”, va dir.

El PP és l’únic partit del Congrés contrari al reconeixement al dret a l’autoconsum

A més, es reconeix el dret a l’autoconsum compartit per part d’un o diversos consumidors, la qual cosa permetrà aprofitar les economies d’escala; així com autoconsumir energia elèctrica sense peatges ni càrrecs.

Per tant, el Govern de Pedro Sánchez ha decidit derogar el càrrec que s’imposava a l’autoconsumidor per l’energia generada i consumida a la seua pròpia instal·lació, el denominat impost al sol.

Segons l’Executiu, el desenvolupament de l’autoconsum garanteix als consumidors “l’accés a alternatives més barates i respectuoses amb els límits del planeta, contribueix a reduir les necessitats de la xarxa elèctrica, genera més independència energètica i permet reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”.

A més, considera que és una activitat “generadora d’ocupació vinculada a la transició ecològica, com ja s’ha demostrat en països del nostre entorn”.

Ja l’any passat i el mes de maig passat, tots els grups polítics, a excepció del Partit Popular van donar suport al Congrés dels Diputats el reconeixement del dret a autoconsumir energia elèctrica sense cap tipus de càrrec.

La més destacada és l’aprovació d’un bo social tèrmic, el cost del qual assumirà l’Estat, pel qual s’abonarà als beneficiaris el cost de les seues despeses en calefacció en un xec directe.

S’amplia l’accés de l’actual bo social a famílies monoparentals i persones en situació de dependència en graus 3 i 2. A més, com s’havia avançat, s’amplia la cobertura de l’ajuda als consumidors més vulnerables.

Com a novetat, es prohibeix el tall de subministrament a les llars acollides al bo social on visqui almenys un menor de setze anys, alguna persona amb un nivell de discapacitat del 33 per cent o persones en situació de dependència, sempre que s’acrediti.

Nou bo social tèrmic per a famílies en situació vulnerableUna de les novetats del reial decret energètic és el paquet de mesures per rebaixar la factura fiscal i establir mesures per ajudar les famílies en situació d’especial vulnerabilitat.

tracking