SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Quim Torra i Aragonès garanteixen la unitat del Govern fins a les sentències del procés

Després del desacord al Parlament de JxCat i ERC, donen una imatge d’unitat || El president atribueix les tensions al moment “greu”, amb “la persecució política més forta des del franquisme”

Torra i Aragonès van difondre aquesta imatge de la reunió i tot seguit van parlar davant la premsa.

Torra i Aragonès van difondre aquesta imatge de la reunió i tot seguit van parlar davant la premsa.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, van garantir ahir l’estabilitat del govern de JxCat i ERC “com a mínim fins al dia de les sentències” del procés al Tribunal Suprem, que seran un “punt d’inflexió” en la legislatura. Després del xoc de dijous entre JxCat i ERC pel vot delegat dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem, que va provocar el bloqueig del Parlament i l’ajornament del ple en el qual anaven a votar-se les propostes de resolució del Debat de Política General, Torra i Aragonès es van reunir ahir al Palau de la Generalitat per apaivagar la crisi i oferir una imatge d’unitat.

Tant un com l’altre van comparèixer davant de la premsa per llegir un document conjunt amb què es comprometen a “reforçar l’acord estratègic de legislatura” de JxCat i ERC, més enllà de les seues “discrepàncies legítimes”, després de constatar que els seus “mecanismes de coordinació són millorables”.

El Debat de Política General suspès al Palament es reprendrà dimarts a la tarda

Reclama a Torra que fomenti “el clima” que faci possible la reunió amb Pedro Sánchez

Torra va subratllar que avui l’estabilitat del Govern surt reforçada i que estarà garantida, encara que va situar un possible límit al seu Executiu a la publicació de les sentències dels processos contra els líders independentistes, unes decisions judicials que va avisar que poden ser “punt d’inflexió” en la legislatura.

“Aquest Govern governa des del primer dia, és un Govern fort, està unit, i avui reforcem aquest compromís d’unitat i garantim la unitat fins, com a mínim, el dia de les sentències”, va afirmar Torra.

Pere Aragonès va subscriure l’estabilitat del Govern i va coincidir amb el president que les sentències tindran “un impacte”. “En el seu moment haurem de prendre les decisions que siguin necessàries conjuntament amb el Parlament”, va afegir.

Quant al conflicte de dijous a la Cambra catalana, Torra i Aragonès no van concretar com seran aquests nous mecanismes per a una millor coordinació i es van remetre als acords de dijous a la tarda entre JxCat i ERC. Aragonès va afirmar que aquests acords “continuen” i, segons el seu parer, han de servir perquè el ple es reprengui “com més aviat millor”.

Quim Torra, per la seua part, va valorar que, malgrat les dificultats entre JxCat i ERC de dijous, el que és rellevant és que finalment trobessin, segons va dir, “aquest acord” que entén que “defensa la sobirania” del Parlament i “no accepta la suspensió dels diputats” afectats per la instrucció del jutge Pablo Llarena.

El president va atribuir el conflicte de dijous entre les forces sobiranistes al Parlament a la “situació d’excepcionalitat” i al moment “complex i greu” que viu Catalunya, al seu parer, pel que creu que és “la persecució política més forta des del franquisme”.

“Cada pas que fa el Govern és observat amb lupa i sent al clatell l’amenaça constant d’un Estat que, malgrat el canvi de Govern a Madrid, no treu el peu del pedal de la repressió”, va afegir.

El ple del Parlament es reprendrà el dimarts dia 9, a les 15.00 hores, amb la votació de les propostes de resolució del Debat de Política General, i dimecres i dijous tindrà lloc un ple ordinari que inclourà una sessió monogràfica sobre “recuperació de la convivència”.

La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, va dir ahir que l’Executiu “actuarà en conseqüència” si el Parlament adopta decisions contràries a la Constitució i va admetre la seua “preocupació” pel discurs de Quim Torra i la paralització de l’activitat parlamentària a Catalunya. “L’independentisme està patint una crisi important i arrossega en la seua deriva tot Catalunya”, va censurar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Va advocar per “superar el conflicte” sempre amb respecte a la Constitució i a l’autogovern de Catalunya i va acusar l’independentisme de “bloquejar” la política catalana “amb la seua posició numantina”. “El bloqueig de l’acció quotidiana del Govern català i del Parlament significa paralitzar qüestions que afecten totes les ciutadanes i ciutadans de Catalunya”, com l’educació, la sanitat o la dependència, va dir Celaá, molt preocupada perquè “l’agenda social aparegui subordinada a l’agenda territorial”. Des de Barcelona, la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va dir que Pedro Sánchez manté la voluntat de reunir-se amb Torra, al qual va demanar que contribueixi a generar “el clima” que faci possible la trobada.

tracking