SEGRE

CATALUNYA POLÍTICA

Crides a la unitat des de les files independentistes en una setmana convulsa

Cuixart demana als partits que estiguin “a l’altura” i posar fi a la “sensació d’improvisació” || Pere Aragonès creu que és necessari que la unió del Govern vagi més enllà de la sentència de l’1-O

Jordi Cuixart (esquerra) i Jordi Sánchez.

L'Audiència Nacional rebutja posar en llibertat Sànchez i CuixartEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’una setmana convulsa entre les forces independentistes, diversos sectors sobretot representats pels presos sobiranistes a la presó de Lledoners van apel·lar ahir a la unitat d’acció. Així, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va dir que “és del tot imperatiu que els partits polítics sobiranistes estiguin a l’altura del moment actual i parlin clar”. En una entrevista a El Punt Avui, va explicar: “Ningú entén la polèmica sobre la suspensió dels diputats i això és una mostra de dinàmiques que no porten enlloc. S’ha de posar fi a aquesta sensació d’improvisació. És l’hora de l’alta política, en majúscules.” D’altra banda, Cuixart assegura que no acceptarà cap sentència condemnatòria a canvi d’un indult, ja que no es penedeix de res i continuarà lluitant pels drets i les llibertats. Així mateix, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va criticar la divisió dels partits independentistes per ser una falta de respecte envers la ciutadania i va considerar imprescindible el consens davant de “la repressió”. Per la seua part, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va insistir en una entrevista a TVE en la necessitat d’establir una “relació bilateral” amb l’Estat i que la “via adequada” per resoldre la crisi catalana és la del “diàleg, l’acord i el pacte”. Representants del PP i de Cs van carregar contra el Govern central per aquestes declaracions des de la presó per al programa de TVE Informe Semanal.

Per la seua part, el president de JxCat al Parlament i expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, va lamentar els incidents que es van produir després de la manifestació en commemoració de l’1-O a Barcelona, i va demanar preservar l’actitud pacífica: “Res no justifica la violència ni els disturbis.”

Per la seua banda, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, veu imprescindible que hi hagi una majoria social inapel·lable per abastar la República catalana: “La qüestió no rau a dir que tenim molta pressa o dir que vols la independència, la qüestió és fer-la”, va afirmar. Pere Aragonès va recordar que quan l’independentisme s’ha posat terminis, “s’ha lligat de mans”.

El Debat de Política General es reprendrà demà dimarts amb la votació de les propostes de resolució després que dijous passat quedés interromput per les discrepàncies entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana sobre com aplicar la fórmula que permeti substituir els diputats independentistes suspesos per part del Tribunal Suprem.

tracking