SEGRE

Susana Díaz avança les eleccions andaluses al 2 de desembre

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz.

Susana Díaz avança les eleccions andaluses al 2 de desembreEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, presideix aquesta tarda a Sevilla la reunió del Consell de Govern amb caràcter extraordinari per avançar la convocatòria electoral a Andalusia al proper 2 de desembre. Al terme de la reunió, que se celebrarà a les 18:00 hores al Palau de San Telmo, Díaz anunciarà la dissolució del Parlament i, amb tota probabilitat, la convocatòria d’eleccions anticipades per al proper 2 de desembre (data que s’ajustaria als terminis que marca la llei electoral regional). D’aquesta forma, els comicis autonòmics se celebraran gairebé quatre mesos abans de l’acabament de la legislatura.

La decisió, que Díaz ha estat sospesant en les últimes setmanes, es produeix després que Ciutadans anunciés formalment fa un mes la ruptura del pacte d’investidura subscrit amb el PSOE per l’incompliment de les mesures de regeneració democràtica. No obstant això, han pesat altres factors en la resolució final, com la crisi de Catalunya i el risc d’una coincidència amb els comicis generals en el cas que deixés passar més temps.

En les seues últimes intervencions públiques, Díaz va avisar que convocaria eleccions quan ja fos "impossible" continuar prenent decisions, una cosa que creu inevitable si allarga la legislatura.

Els socialistes han incidit que la situació ha canviat, amb un ambient polític "contaminat", especialment des de l’estiu, per les al·lusions constants a la data electoral, de manera que veuen inviable assolir acords amb l’oposició en aquest tram final. Després de mesos de rumors i amb un ambient de precampanya, en el qual fins i tot els empresaris van apressar la presidenta perquè aclarís la "incògnita", Díaz ha optat per donar certesa amb un avançament que fins l’oposició li ha acabat demanant.

La comunitat autònoma té en vigor -fins el 31 de desembre- els seus pressupostos i el Govern socialista no veu factible negociar els comptes per al 2019. Al seu torn, la dissolució del Parlament desactiva els treballs de la comissió d’investigació sobre l’ús de diners públics a través de les targetes de l’extinta Fundació Andalusa per a la Formació i l’Ocupació en clubs de cites, el pla de treball del qual estava previst que s’aprovés dimarts a la tarda.

En aquesta crònica de l’anunciat avançament electoral, el Govern andalús va trepitjar l’accelerador i, només al setembre, va donar llum verda a iniciatives com una oferta d’ocupació pública per a l’Administració de la Junta de 2.417 places, la contractació aquest any de 1.306 professionals per reforçar els centres sanitaris d’Atenció Primària i la licitació de 12.000 places en residències de majors. També ha aprovat mesures com la incorporació de 17.400 persones al sistema d’atenció a la dependència amb una despesa de més de 22 milions d’euros.

Així mateix, ha autoritzat la concertació d’operacions d’endeutament fins a un import de 734 milions d’euros, dels quals 600 es captaran -per primera vegada des de l’inici de la crisi- als mercats financers.

tracking