SEGRE

Turull al·lega al jutge que va cedir béns a la seua dona perquè temia per la seua salut

L’exconseller i la seua esposa han declarat aquest dilluns davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

La dona de l'exconseller de Presidència Jordi Turull, Blanca Bragulat, acompanyada del seu advocat Jordi Pina (esquerra) i l'exconseller Francesc Homs, a la seva arribada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Turull, davant del jutge per declarar per desprendre's dels seus béns per l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Presidencia Jordi Turull ha al·legat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va cedir part del seu patrimoni a la seua esposa mesos abans de l’1-O perquè temia per la seua salut, no per evitar possibles embargaments, ja que per llavors ni tan sols formava part del Govern. Segons han informat fonts jurídiques, Turull i la seua esposa han declarat avui com a investigats davant del magistrat del TSJC Francisco Valls, arran d’una querella de la Fiscalia que l’acusa d’haver-se desprès de part dels seus béns per eludir possibles responsabilitats civils que poguessin imposar-se-li pel seu paper en el procés independentista.

Turull, diputat de JxCat al Parlament, ha estat traslladat pels Mossos d’Esquadra des de la presó de Lledoners en què està reclòs, després de ser processat pel Suprem per rebel·lió, fins la seu del TSJC, en el qual ha comparegut sense manilles, custodiat per cinc agents de la policia catalana i vestit amb un vestit fosc, sense corbata.

La Fiscalia acusa Turull d’un delicte d’insolvència punible per ordir un "pla preconcebut" per desprendre’s de part del seu patrimoni -donant a la seua esposa la meitat d’un habitatge i dels fons que compartien en un compte corrent- a fi d’"eludir el futur d’embargament dels seus béns" per la seua participació en el procés independentista i l’organització del referèndum de l’1-O. En la seua declaració davant del magistrat Francisco Valls, que instrueix el cas, Turull i la seua dona han coincidit a argumentar que la cessió no era més que la regularització d’una situació real, en la qual l’exconseller reconeixia la seua esposa com a propietària de l’habitatge que tenen a Parets del Vallès (Barcelona) perquè ella havia costejat les obres de reforma. Segons han exposat els investigats, l’exconseller va comprar a molt baix preu una casa de Parets del Vallès que es trobava en un estat ruïnós i va ser la seua esposa la que es va fer càrrec de pagar la reforma de l’habitatge, com ha reconegut també avui davant del TSJC un constructor que la defensa ha proposat com a testimoni.

Per legalitzar aquesta situació, Jordi Turull va decidir posar la casa a nom de la seua esposa, una cosa que feia temps que el matrimoni tenia el propòsit de fer, però que es va precipitar quan es van diagnosticar a l’exconseller unes apnees molt severes, la qual cosa va provocar que arribés a témer per la seua vida. De fet, l’advocat del matrimoni, Jordi Pina, ha aportat una sèrie de factures que assegura que demostren que era l’esposa de Turull qui feia front als pagaments de les obres de rehabilitació de l’habitatge.

La defensa també ha entregat el TSJC documentació bancària a fi d’acreditar que el compte corrent comú la titularitat del qual Turull va cedir íntegrament a la seua esposa es nodria exclusivament dels ingressos d’ella, per la qual cosa l’exconseller va voler regularitzar aquesta situació en diagnosticar-se-li les apnees.

Els investigats han insistit també que la donació patrimonial va ser acompanyada de dos testaments recíprocs en els que el matrimoni se cedia mútuament els béns en cas de defunció.

L’exconseller i la seua esposa han recalcat a més davant del tribunal que quan van formalitzar la donació, el 8 de juny de 2017, Turull no formava part del Govern ni tenia expectatives de fer-ho, ja que no hi havia cap indici que Neus Munté anés a cessar com a titular del Departament de Presidència.

La dona de Turull ha precisat que aquest no va saber que anava a ser conseller de la Generalitat fins la nit del 13 de juliol de 2017, vigília del seu nomenament, quan va rebre una trucada del llavors president català, Carles Puigdemont, proposant-li.

La defensa de l’exconseller, que ha demanat l’arxivament de la causa, argumenta a més que Turull no va poder cometre un delicte d’insolvència punible quan encara no s’havia obert cap causa contra ell ni s’havia fixat la responsabilitat civil per la causa de l’1-O, que finalment el Suprem ha xifrat en poc més de dos milions d’euros, ja coberts pel conjunt de processats. L’exconseller ha retret al fiscal del TSJC, José Joaquín Pérez de Gregorio, que, contràriament a l’habitual, no l’hagi interrogat quan va obrir les diligències per insolvència punible, abans de presentar la querella. "Si vostè m’hagués citat, no hauríem arribat fins aquí", ha etzibat el fiscal Jordi Turull, convençut que podria haver acreditat documentalment davant de la Fiscalia la justificació de la cessió del patrimoni abans que la investigació passés a mans del TSJC.

Segons fonts jurídiques, al llarg de les declaracions d’aquest matí, el fiscal ha plantejat a Turull una única pregunta i cap a la seua esposa ni als dos testimonis citats.

La sala penal del TSJC va decidir obrir diligències a Turull i a la seua esposa -en aquest cas com a cooperadora necessària-, arran de la querella presentada per la Fiscalia, en entendre que l’exconseller es va desprendre del seu patrimoni a fi de "dificultar o retardar" possibles embargaments que poguessin derivar-se de la seua imputació pel procés independentista.

tracking