SEGRE

El Parlament no pot reivindicar l'autodeterminació en perdre's la majoria sobiranista

El president del Parlament, Roger Torrent.

El Parlament rebutja l'autodeterminació en perdre's la majoria sobiranistaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha rebutjat aquest dimarts una proposta de resolució de la CUP que proclamava el dret "inalienable" de Catalunya a l’autodeterminació, en perdre’s la majoria sobiranista, ja que no s’han comptat els vots dels diputats encausats de JxCat.

Després de la crisi entre JxCat i ERC, que finalment ha provocat que no es comptin els quatre vots dels diputats Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, el Parlament ha votat aquesta tarda les propostes de resolucions dels grups en la part final del Debat de Política General.

La CUP ha sotmès a votació una proposta que proclama "el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l’autodeterminació, tal com es va manifestar en les disposicions aprovades en aquesta cambra per poder exercir aquest dret", sense fer menció explícita a "les lleis de desconnexió".

JXCat, ERC i CUP han votat a favor del text i, en condicions normals, s’hauria aprovat la resolució, ja que sumarien 70 diputats, per sobre de la majoria absoluta en el Parlament (68).

Però sense els quatre vots dels diputats encausats de JxCat ni tampoc el de l’exconseller Antoni Comín (ERC), pendent del recorregut judicial de la seua causa a Bèlgica, els sobiranistes només han sumat 65 diputats, els mateixos que l’oposició, que ha votat en contra. Tal com estableix el reglament del Parlament en casos d’empat, la votació s’ha repetit fins en tres ocasions per si hi havia canvis i, en no produir-se, la resolució ha quedat rebutjada.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha demanat la paraula per expressar que, per al seu partit, "aquesta proposta està legítimament aprovada pel ple del Parlament" perquè considera que els vots de tots els diputats suspesos pel jutge del Supremo Pablo Llarena haurien de ser comptats.

SENSE MAJORIA TAMBÉ PER REPROVAR EL REI I CONSTATAR QUE HI HAGI "PRESOS POLÍTICS"

La pèrdua de majoria independentista al Parlament, en no comptar-se els vots dels diputats suspesos de JxCat, ha portat també que la Cambra catalana hagi rebutjat una proposta de JxCat i CUP per reprovar el Rei o constatar la "persecució política i existència de presos polítics i exiliats".

Les forces independentistes tenien fins avui una majoria de 70 escons al Parlament (34 escons de JxCat, 32 d'ERC i 4 de la CUP), però al no comptar ara amb quatre vots de JxCat ni tampoc el de l'exconseller Antoni Comín (ERC), pendent del recorregut judicial de la seva causa a Bèlgica, els sobiranistes només sumen ara 65 diputats, a tres de la majoria absoluta de 68 diputats.

A més, en sumar també 65 escons la resta de partits de l'oposició -Cs, PSC, comuns i PPC-, l'independentisme tampoc no pot garantir imposar-se en votacions per majoria simple, ja que en cas de produir-se un empat, una proposta parlamentària acaba decaient si es manté aquest empat després de dues votacions més.

tracking