SEGRE

ELECCIONS RESULTAT

Eufòria a la borsa després del triomf de l'ultra Bolsonaro a la primera volta al Brasil

Ha aconseguit més del 46 per cent dels vots davant el socialista Haddad, amb un 28%, i promet privatitzacions si guanya a la segona volta || El partit de Lula, primera força a la Cambra de Diputats

Seguidors de Bolsonaro celebren el triomf electoral davant de casa seua, a Rio de Jainero.

Seguidors de Bolsonaro celebren el triomf electoral davant de casa seua, a Rio de Jainero.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ampli triomf del candidat ultradretà Jair Bolsonaro a la primera volta de les eleccions presidencials brasileres que es va celebrar diumenge es va rebre ahir amb eufòria per la Borsa de Sao Paulo, que va pujar un 5,46% i va arribar als 87.291 punts. Així mateix, el valor del dòlar davant la moneda del país, el real, va caure un 3,67%, a nivells que no es veien des de l’agost. Bolsonaro va aconseguir el 46,66% dels sufragis, amb la qual cosa no va tenir prou per evitar una segona volta. En aquesta cita, que tindrà lloc el pròxim 28 d’octubre, s’enfrontarà a Fernando Haddad, presidenciable pel Partit dels Treballadors de l’expresident Lula da Silva.

Després de conèixer-se els resultats, l’ultradretà va advertir que la seua campanya per aconseguir la “victòria final” no serà “de pau i amor”, sinó que mantindrà el discurs dur. “Reduiré el nombre de ministeris i extingiré i privatitzaré les empreses públiques”, va assegurar. Per la seua part, Haddad va instar la resta de partits a unir-se en un front “democràtic” que eviti que Bolsonaro arribi a la presidència.

Bolsonaro crida a la “victòria final” i avisa que el seu discurs no serà “de pau i amor”

Al contrari, el Partit dels Treballadors sí que va aconseguir situar-se com a primera força a la Cambra de Diputats, ja que va obtenir 56 parlamentaris. A poca distància, la formació de Bolsonaro, el Partit Social Liberal, va passar de tenir un escó després dels comicis del 2014 a aconseguir 52 seients.

En un altre ordre de coses, l’abstenció va assolir el 20,3%, la xifra més alta des de les eleccions del 2002.

Borrell atribueix el resultat als moviments populistes El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, es va felicitar ahir per la victòria que va obtenir l’ultradretà Jair Bolsonaro a la primera ronda de les presidencials brasileres. En aquest sentit, va assegurar que l’ascens de Bolsonaro és “aire fresc” per al Brasil i va posar en relleu la “derrota” de l’esquerra. En la mateixa línia, el ministre d’Exteriors argentí, Jorge Faurie, va destacar que el resultat demostra que el Brasil “mira cap al futur, no cap al passat”. Al contrari, el titular d’Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, va atribuir el tomb al Brasil a l’auge dels “moviments populistes” des de l’inici de la crisi. Igualment, es va mostrar partidari que la resta de formacions polítiques brasileres impulsin un front comú que eviti la victòria de Bolsonaro el pròxim dia 28 d’octubre.

tracking