SEGRE

PANORAMA

La majoria independentista es trenca al Parlament i perd votacions simbòliques

ERC i PSC tomben a la Mesa la delegació de vot proposada per quatre diputats de Junts per Catalunya || La Cambra rebutja apostar per l’autodeterminació i reprovar el rei i la monarquia

Torra i Aragonès van rebre l’expresident Mas i els exconsellers Rigau, Ortega i Homs abans del judici del 9-N al Tribunal de Comptes.

Torra i Aragonès van rebre l’expresident Mas i els exconsellers Rigau, Ortega i Homs abans del judici del 9-N al Tribunal de Comptes.GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’independentisme va perdre ahir la majoria al Parlament després que la Mesa tombés, amb el suport d’ERC i del PSC a més de l’abstenció de Ciutadans, la proposta de Junts per Catalunya perquè els seus quatre diputats investigats per rebel·lió al Suprem deleguessin el vot tal com ho havien fet abans que el magistrat Pablo Llarena els processés i suspengués de les seues funcions. Així les coses, i després de l’informe que van redactar dilluns els lletrats i que s’oposava a la fórmula dels juntistes, el president del Parlament, Roger Torrent, va instar els representants de la coalició liderada per Carles Puigdemont a adaptar la seua proposta de vot delegat a la resolució dels serveis jurídics de la Cambra. Altrament, com van advertir els lletrats, els vots dels parlamentaris processats de JxCat “no podrien computar-se vàlidament”. Així va ser, i com a conseqüència la majoria independentista va perdre l’aprovació de l’autodeterminació i la reprovació del rei, dos votacions simbòliques.

Dimarts passat, el Parlament va donar llum verda a una resolució que s’oposava a la suspensió dels diputats dictada per Llarena però instava els afectats a delegar les funcions de forma voluntària a un altre company de grup. D’aquesta manera, el mateix dia, el vicepresident cessat, Oriol Junqueras, i el conseller destituït d’Exteriors, Raül Romeva, van presentar un escrit dipositant al republicà Sergi Sabrià les seues atribucions com a parlamentaris fins a resoldre la seua situació processal. Tanmateix, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull van apostar per mantenir el sistema de vot delegat anterior a l’ordre de processament. El cinquè en discòrdia, el republicà Toni Comín, va renunciar a delegar el seu vot al maig. Amb tot, després del xoc de les dos principals formacions independentistes a la Mesa, Junqueras, des de la presó de Lledoners, on va rebre dilluns el president de la CEOE, Juan Rosell, i el líder d’UGT, Josep Maria Àlvarez, va instar a “preservar” la majoria independentista i a no “posar en risc la gesta del 21-D”.

El Parlament no ratifica l’autodeterminació ni reprova el rei, però insta a negociar un referèndum

La portaveu d’ERC, Anna Caula, va demanar a tots els partits “rigor i honestedat” per protegir les majories i els drets de presos i d’exiliats. Per la seua banda, la diputada de Junts per Catalunya Gemma Geis va reconèixer la necessitat de fer “autocrítica” però sense oblidar l’arrel de l’assumpte que, segons el seu parer, és la “repressió” aplicada per Llarena sobre el Parlament. En canvi, en un comunicat, la CUP va acusar JxCat i ERC de perdre la majoria a la Cambra per “interessos electoralistes”.

Així les coses, la Cambra va rebutjar ratificar les disposicions aprovades fins al moment pels parlamentaris en relació amb el dret a l’autodeterminació. Després de tres votacions en les quals els seixanta-cinc vots favorables de juntistes, republicans i cupaires van empatar amb els seixanta-cinc de Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú i PP, aquesta proposta de resolució va quedar refusada. Igualment, el vot contrari dels comuns, que va comportar un altre empat a seixanta-cinc, va evitar que el Parlament reprovés “l’actuació de Felip VI i en particular el seu posicionament contra les institucions catalanes i els seus representants legítims al seu discurs del dia 3 d’octubre del 2017”.

Al contrari, el suport de la formació encapçalada per Jèssica Albiach va permetre als independentistes tirar endavant una resolució per la qual la Cambra insta el Govern a negociar un referèndum “acordat, vinculant i reconegut internacionalment que respecti el dret a decidir” però sense fixar una data límit per a l’acord.

tracking