SEGRE

Torra apel·la a la unitat de l'1-O i ERC admet que l'independentisme és "més feble"

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control al Parlament.

Torra apel·la a la unitat de l'1-O i ERC admet que l'independentisme és "més feble"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat aquest dimecres a la unitat i a l’"esperit" de l’1-O, mentre que el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha coincidit a subratllar que "la unitat d’acció no pot esperar més", ja que la sobirania és ara "més feble". En la sessió de control al president català al Parlament, la primera des de juliol, Torra ha reconegut que li "fa mal per tota la gent el que ha passat aquests dies" a la cambra catalana, amb el xoc entre els socis del Govern pel vot delegat dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem.

Ahir ERC va impedir que JxCat apliqués la via de la desobediència al Suprem per comptabilitzar el vot delegat de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull i, en conseqüència, els independentistes van perdre la majoria al ple del Parlament, en no poder sumar més de 65 vots sobre un total de 135 escons.

Davant d’aquest escenari de fractura independentista, Torra ha cridat a "recuperar l’esperit de l’1-O", que va ser "elèctric" i que "ens va mobilitzar a tots" per "vèncer l’impossible", un esperit, ha dit, "de defensa, de desobediència, de resistència i de victòria".

Torra, que lluia a la solapa una xapa en defensa de la llibertat dels líders independentistes presos, ha recomanat als poders de l’Estat que "abandonin tota esperança de dividir" a la sobirania, perquè "anirem fins el final i guanyarem". Però per a això ha demanat al conjunt de l’independentisme "organitzar-se, coordinar-se i posar el focus en els drets civils, socials i nacionals i en el dret a l’autodeterminació". "Recuperem l’1-O, recuperem la declaració política d’independència del 27-O. I tots junts, endavant", ha acabat.

Per la seua part, Sabrià ha al·ludit a la "mala tarda" que van tenir ahir JxCat i ERC: "Avui som menys forts que ahir, una mica més febles sense majoria. Però malgrat això hem d’avançar, seria imperdonable no caminar junts en els dies que vénen".

"Els objectius que compartim són molt més forts que les diferències tàctiques", però "quan la dispersió estratègica s’apodera del nostre camí som més dèbils", ha dit Sabrià. El dirigent d’ERC ha demanat "esforç, generositat i valentia" per fixar una estratègia comuna amb uns "lideratges compartits", perquè "la unitat d’acció ja no pot esperar més".

Mentrestant, el portaveu de JxCat, Albert Batet, ha denunciat el "GAL econòmic" i el "a por ellos" financer després de l’1-O, en al·lusió a la informació publicada pel diari 'Ara', segons la qual l’Estat va retirar milers de milions de dipòsits dels bancs catalans el dia després del referèndum unilateral d’independència. Torra ha destacat que "cada setmana ens anem adonant de la gravetat de la causa general contra l’independentisme", amb una operació "monstruosa", segons el seu parer "dissenyada per acabar processant" als dirigents independentistes.

tracking