SEGRE

POLÈMICA GOVERN

El Mercat de Valors sanciona Borrell

Multa el ministre per haver utilitzat informació privilegiada al desfer-se d’accions d’Abengoa, empresa de la qual va ser conseller, per un import de més de 9.000 euros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va confirmar ahir que ha resolt un expedient sancionador contra el ministre d’Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, en relació amb la venda d’accions d’Abengoa, companyia de la qual va ser conseller, per un valor de 9.030 euros. L’operació va tenir lloc quan el polític socialista encara ocupava el seu càrrec a la firma i, per tant, tenia accés a “informació rellevant que no havia estat publicada”. L’expedient de l’òrgan regulador dels mercats es va iniciar el juliol de l’any passat. En la transacció, Borrell es va desfer d’un paquet d’accions que no li pertanyien a ell, sinó a una persona del seu entorn proper.

Al transcendir la notícia, el mateix ministre d’Exteriors va explicar que tenia coneixement de la investigació des del 2016. Borrell, tanmateix, no va voler revelar la quantia de la multa que se li ha imposat, encara que va puntualitzar que supera els 9.000 euros de l’operació posada en qüestió. Així les coses, el lleidatà va indicar que estudia amb els advocats recórrer la sanció administrativa de la CNMV. A més, va remarcar que la multa no és encara ferma i va puntualitzar que pot portar-la en alçada davant del ministeri d’Economia. Igualment, si el departament de Nadia Calviño no la retirés, podria anar als tribunals.

Borrell sospesa presentar un recurs d’alçada i, si no el guanya, podria acudir als tribunals contenciosos

Amb un deute net de 6.300 milions d’euros, Abengoa va sol·licitar el preconcurs de creditors el novembre del 2015. En última instància, va aconseguir salvar-se de la fallida després de tancar un acord amb els creditors i rebre una injecció de 1.170 milions d’euros, a canvi de cedir el 90% del capital a fons, banca i bonistes. Borrell va haver de declarar l’octubre del 2017 en el marc del judici contra l’excúpula de la companyia per les indemnitzacions a l’expresident de la companyia Felipe Benjumea i l’exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega, després del cessament.

No obstant, l’ara ministre no va arribar a ser imputat i va comparèixer en qualitat de testimoni com a membre que havia estat de la comissió de nomenaments i retribucions. Borrell va al·legar en seu judicial que no va ser present a la reunió de l’organisme que va aprovar els pagaments investigats a Benjumea i

Sánchez

Ortega.

tracking