SEGRE

NEGOCIACIÓ COMPTES

El Govern central promet 2.200 milions per a Catalunya si s'aproven els pressupostos

Sánchez i Iglesias pacten apujar el sou mínim a 900 euros i prohibir les amnisties || Montero defensa que els comptes “recuperen drets” i el PP els qualifica de “suïcides” i espera que Brussel·les els freni

El president del Govern, Pedro Sánchez

Sánchez rebutja comparèixer al Senat per aclarir la seua tesi doctoralEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, van rubricar ahir l’acord pressupostari per al 2019. El pacte, en paraules de la portaveu de l’Executiu socialista, Isabel Celaá, “serà molt beneficiós per a Catalunya”. En aquest sentit, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va puntualitzar que Catalunya rebrà 2.200 milions d’euros si, finalment, el Congrés dóna llum verda als comptes. Entre els punts més destacats del document que es va fer públic ahir hi ha el compromís de Sánchez d’apujar el salari mínim interprofessional de 735,9 euros mensuals a 900, un 22,3 per cent més, i de prohibir les amnisties fiscals. Així mateix, socialistes i Podem han pactat també rebaixar el límit per entrar a la llista de morosos de la Hisenda Pública des del milió d’euros actual fins als 600.000 euros. Igualment, amb l’objectiu de lluitar contra l’economia submergida, es limitarà a 1.000 euros els pagaments en efectiu entre professionals.

Fins al moment, es permetien fins als 2.500 euros.

L’Executiu incentivarà els vehicles elèctrics amb ajuts finançats per mitjà de la taxa al dièsel

D’altra banda, tal com demanava la formació morada per donar suport al Govern en matèria pressupostària, l’Executiu limitarà les pujades abusives dels lloguers. Igualment, impulsarà reformes perquè les comunitats de propietaris puguin fixar condicions o prohibir la instal·lació de pisos turístics. En matèria energètica, Sánchez i Iglesias van acordar reformar el bo social elèctric i crear-ne un de general, que inclogui el gasista.

El Govern central celebrarà un Consell de Ministres extraordinari aquest dilluns vinent per aprovar les línies generals i macroeconòmiques del projecte de llei de pressupostos del 2018. Aquell mateix dia, el document es remetrà a Brussel·les perquè hi doni l’aval, just l’últim dia per poder enviar-lo. Sánchez espera portar al Congrés els comptes al novembre. Per la seua banda, Montero va insistir que “recuperen els drets sabotejats amb l’excusa de la crisi”. Al contrari, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, els va qualificar de “suïcides” i es va mostrar esperançat que els tombin a Europa.

Pel que fa a Lleida, tal com va publicar SEGRE, els pensionistes van perdre 570 euros de poder adquisitiu entre els anys 2014 i 2017 ja que, mentre l’IPC es disparava, les seues percepcions únicament es van revaloritzar el 0,25 per cent anual.

L’acord pressupostari entre el Govern socialista i Units Podem també inclou l’equiparació progressiva del permís de paternitat al de maternitat. D’aquesta manera, aquest permís s’ampliarà a vuit setmanes el 2019. D’aquí a dos anys serà de dotze i de cara al 2021, de setze. Per fer-ho, els comptes avalats pel PSOE i la formació morada, si tiren endavant, destinaran 300 milions d’euros a aquesta partida l’any que ve. “Hem de fer-ho gradualment, ningú pot fer això d’una tirada”, va explicar la número 2 de Sánchez a la Moncloa, Carmen Calvo, que va admetre que la mesura representarà un esforç econòmic important per a les arques públiques.

Per la seua banda, van acordar també crear una comissió per analitzar la situació del sistema sanitari en un termini màxim de sis mesos amb l’objectiu de blindar la sanitat pública contra futures privatitzacions. També els comptes destinaran 273 milions més per a ciència i investigació “íntegrament en l’àmbit civil”, segons especifica el document. Així les coses, la consignació en aquesta partida avançarà un 6,7%.

Així mateix, Sánchez i Iglesias van pactar ajuts econòmics per al vehicle elèctric que comptaran amb el finançament de l’increment dels gravàmens al dièsel. En matèria impositiva, la ministra Montero va afirmar ahir que “no s’apujaran els impostos a les petites i mitjanes empreses”.

tracking