SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

El Parlament reprova el rei Felip VI i proposa abolir la monarquia

Sánchez portarà davant del Tribunal Constitucional una proposta “inacceptable” || Aprovada amb vots de JxCat, ERC, En Comú Podem i l’abstenció de la CUP

Felip VI presidirà uns Premis Princesa de Girona sense presència del Govern

Felip VI presidirà uns Premis Princesa de Girona sense presència del GovernEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Parlament de Catalunya va reprovar i va condemnar ahir el posicionament del rei Felip VI “i la seua intervenció en el conflicte català”, així com la “justificació de la violència” durant el discurs del 3-O després de les càrregues policials de l’1-O. El Govern de Pedro Sánchez, per la seua part, es va pronunciar denunciant la reprovació i va anunciar que prendrà “les mesures legals al seu abast per impedir-ho”. Segons fonts de l’Executiu espanyol, Sánchez també va afirmar que durà aquesta proposta al Tribunal Constitucional, segons va informar El Periódico.

El punt va tirar endavant amb els vots de JxCat, ERC, i els comuns i l’abstenció de la CUP. Els mateixos grups també van aprovar consolidar el compromís amb els valors republicans i “apostar per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”. La condemna al discurs del rei va tirar endavant, doncs, durant les votacions del ple per prioritzar l’agenda social i recuperar la convivència.

La proposta inclou un punt sobre l’Estat espanyol per “garantir la convivència, la cohesió social i la lliure expressió de la pluralitat política”. Es va donar llum verda a “reprovar dels actes repressius contra la ciutadania i condemnar les amenaces amb l’aplicació del 155, la il·legalització de partits polítics catalans, la judicialització de la política i la violència exercida contra drets fonamentals”.

En un comunicat, l’Executiu espanyol va qualificar la resolució de “políticament inacceptable” i va assegurar que “és producte de la deriva dels grups independentistes que, inexplicablement, han comptat amb el suport d’un altre grup parlamentari, en la seua irresponsabilitat d’utilitzar les institucions catalanes a esperonar el conflicte i no servir els interessos generals de tots els catalans”.

tracking