SEGRE

ELECCIONS EUROPA

Els aliats de Merkel perden la majoria absoluta a Baviera

Necessitaran arribar a acords al quedar-se amb el 35% dels vots || Pugen els verds i la ultradreta i els socialdemòcrates es desplomen en aquest land clau

Eufòria entre els seguidors del partit ecologista, que ahir va ser la segona força més votada.

Eufòria entre els seguidors del partit ecologista, que ahir va ser la segona força més votada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’electorat de Baviera va donar ahir un altre cop als aliats de la cancellera alemanya, Angela Merkel, al fer fora de la majoria absoluta la Unió Socialcristiana (CSU) i enfonsar els socialdemòcrates en un resultat catastròfic, mentre que va rellançar els Verds al segon lloc en aquest land tradicionalista. Segons les primeres dades oficials de les votacions, el partit agermanat a la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel obtindria un 35,4% de suport, onze punts menys que en les regionals del 2013 i els pitjors resultats per a la formació des del 1954. Els Verds tindrien un 18,9%, deu punts per sobre que en les anteriors regionals i el millor resultat de la història en aquest land tradicionalista per a la formació ecologista, que es convertiria així en candidat preferent a ser el soci que necessita la CSU, malgrat les diferències que separen els dos partits.

En disputa per la tercera posició estarien, d’acord amb aquestes projeccions provisionals, els anomenats Electors Lliures –una escissió dretana de la CSU amb fort arrelament a escala municipal a Baviera– i la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), en l’11,6 i el 10,9%, respectivament.

El resultat situaria els Verds com els més ben posicionats per aconseguir un acord de govern

Especialment dramàtica és la posició del Partit Socialdemòcrata (SPD), fins ara segona força al land i integrant de la coalició de Merkel a Berlín, que es va enfonsar en el 9,5%, el seu rècord a la baixa històric, segons les projeccions. Completarà la cambra regional el Partit Liberal (FDP), únic partit amb experiència com coalitzat de la CSU, ja que va formar govern amb ells entre el 2008 i el 2013, però que per si sol no podrà donar la majoria que necessita, ja que s’hauria quedat en un 5% de suport.

Els vencedors morals de les eleccions van ser els Verds, no només per la seua segona posició, sinó també perquè això es produeix quan els sondejos en intenció de vot a escala nacional els disparen també per sobre de l’SPD. Per la seua part, el líder de la Unió Social Cristiana (CSU) i ministre d’Interior alemany, Horst Seehofer, va assegurar ahir que vol seguir en tots els seus càrrecs fins i tot després d’aquest resultat electoral. “Per descomptat que continuaré assumint la meua responsabilitat”, encara que va dir que “no és un bon resultat i no hi ha res a interpretar”.

tracking