SEGRE

METEOROLOGIA TEMPORAL

L'huracà Leslie es debilita a Espanya i passa amb pluges torrencials de tempesta tropical

En algunes zones del nord del país es van registrar ratxes de vent de fins a 112 km/h || A Portugal, el fort temporal va deixar prop de trenta ferits lleus, talls de llum i centenars d’arbres caiguts

L’huracà va tocar terra a la península Ibèrica a Figueira da Foz, on el vent va arribar als 176 quilòmetres per hora.

L’huracà va tocar terra a la península Ibèrica a Figueira da Foz, on el vent va arribar als 176 quilòmetres per hora.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’huracà Leslie va entrar ahir a Espanya des de Portugal amb una intensitat menor de l’anunciada: es va debilitar i va passar d’huracà a tempesta tropical, cosa que va implicar forts vents i pluges que van provocar talls de llum a Zamora, així com caigudes d’arbres a Càceres, entre altres incidències. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va mantenir durant tota la jornada el nivell d’avís taronja per pluges o tempestes a Aragó, Navarra, Catalunya, les Balears i el País Valencià. En aquest sentit, les localitats més afectades pel temporal van ser La Pinilla (Segòvia); Fuentesauco (Zamora), i Velilla del Río Carrión (Palència), on es van registrar ratxes de vent de fins a 112 km/h.

Cap a les quatre de la matinada d’ahir va caure un cable de la xarxa elèctrica que durant gairebé dos hores va deixar sense subministrament 390 clients, entre llars i empreses, del terme zamorà de Guarrate.

El país lusità manté l’alerta mentre verifica les destrosses de la pitjor tempesta des del 1842

Molt més violent va ser el pas de Leslie per Portugal, on les ratxes de vent van assolir els 176 quilòmetres per hora i va deixar 27 ferits lleus, així com talls de llum i centenars d’arbres caiguts. Encara que el perill ja va passar per al país lusità, Protecció Civil manté allà l’alerta mentre verifica les destrosses i aclareix la via pública de les empremtes de la pitjor tempesta que ha fuetejat el país des del 1842. “Els perills més grans ja han passat, estem en el moment en què la corba d’incidents està en fase descendent”, afirmava ahir el comandant de districte de Protecció Civil Luís Belo Costa, que no va quantificar els danys materials.

La tempesta, que va tocar territori portuguès al voltant de mitjanit a les proximitats de Figueira da Foz, uns 200 quilòmetres al nord de Lisboa, va deixar uns 300.000 usuaris sense electricitat i va obligar a desallotjar 61 persones, majoritàriament als voltants de la localitat d’Alcobaça. Així mateix, dels 27 ferits lleus que es van registrar durant la nit, la majoria van ser ateses en hospitals i donades d’alta; només tres van requerir assistència al terreny.

Els districtes de Coimbra i Leiria van ser els més afectats, amb centenars d’arbres caiguts, inundacions, destrosses en façanes, terrasses, finestres i portals d’edificis. Figueira da Foz, una de les més populars destinacions turístiques de la costa portuguesa, va ser castigat amb ratxes de fins a 176 quilòmetres.

La tempesta va afectar prop de dos-centes línies d’alta tensió, que encara no s’han recuperat totalment. Per la seua part, Protecció Civil va registrar al voltant de 1.900 incidents durant la nit i la caiguda d’arbres va provocar el tall de set rutes que ja han estat habilitades al trànsit.

Es preveuen per avui pluges fortes i persistents a Aragó i Catalunya L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per avui precipitacions que podrien ser fortes o persistents a primeres hores a la comunitat de Navarra, el nord d’Aragó i de Catalunya i est de les illes Balears. Per tot això, Protecció Civil aconsella als conductors extremar al màxim les precaucions a la carretera i que no s’aturin en zones en les quals pugui discórrer gran quantitat d’aigua. També adverteix del perill de les tempestes a camp obert i aconsella evitar córrer i romandre en llocs elevats, com les zones altes dels turons, crestes o divisòries: “No es refugiï sota els arbres i allunyi’s de filats i objectes metàl·lics.”

L’huracà va tocar terra a la península Ibèrica a Figueira da Foz, on el vent va arribar als 176 quilòmetres per hora.

L’huracà va tocar terra a la península Ibèrica a Figueira da Foz, on el vent va arribar als 176 quilòmetres per hora.EFE

tracking