SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

Amnistia Internacional demana l'“alliberament immediat” dels Jordis

Cuixart i Sànchez van rebutjar la via unilateral a la compareixença davant del jutge Llarena || Avui es compleix el primer aniversari de la seua entrada a la presó

Imatge de l’acte Cantaires per la Llibertat a la plaça Paeria de Lleida, ahir.

Imatge de l’acte Cantaires per la Llibertat a la plaça Paeria de Lleida, ahir.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amnistia Internacional va demanar ahir l’alliberament “immediat” del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l’exlíder de l’ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez, ja que considera que no hi ha justificació per mantenir-los en presó preventiva.

El director adjunt d’Amnistia Internacional a Europa, Fotis Filippou, va afirmar en un comunicat que l’empresonament dels dos líders sobiranistes constitueix una “restricció desproporcionada dels seus drets de llibertat d’expressió i reunió pacífica”. També va criticar que “les autoritats judicials han perpetuat aquesta injustícia”, ja que el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional han rebutjat reiteradament el seu alliberament. L’entitat creu que els càrrecs de rebel·lió i sedició són “infundats i han de ser retirats”, i que, si es demostrés que el 20 de setembre van fer una crida als manifestants a evitar l’operació policial a la conselleria d’Economia, podria constituir un delicte de desordres públics. Des del seu empresonament avui fa un any, Amnistia Internacional s’ha manifestat en contra de les detencions de Cuixart i Sànchez, i n’ha demanat la llibertat en diverses ocasions.

Segons va informar ahir ACN fent pública una de les compareixences de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez davant del jutge Pablo Llarena al gener i al desembre, aquests van afirmar que rebutjaven la via unilateral per a la independència o un referèndum unilateral. “Ja s’ha demostrat que convocant un referèndum no s’aconsegueix un referèndum pactat”, va expressar Cuixart.

D’altra banda, la dona de l’exconseller Joaquim Forn, Laura Masvidal, va afirmar ahir que els qui tenen el seu marit a la presó per la causa de l’1-O són “els hereus dels botxins” de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys, durant l’acte d’homenatge en l’aniversari dels 78 anys de l’afusellament de l’expresident.

Se’ls acusa d’un delicte de desobediència per promoure l’1-O des de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), respectivament, per “actes inequívocs de promoció i organització del referèndum”. El TSJC va descartar que se’ls pugui imputar malversació i prevaricació pel seu paper en l’1-O, com pretenia el ministeri públic.

tracking