SEGRE

POLÍTICA ESTAT-GENERALITAT

Sense acord sobre infraestructures en la primera cimera en onze anys

Una comissió debatrà com ha de pagar Madrid 200 milions pendents

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, amb el conseller de Territori, Damià Calvet, ahir, a la Generalitat.

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, amb el conseller de Territori, Damià Calvet, ahir, a la Generalitat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat i el Govern central han decidit impulsar un grup de treball per determinar la forma en què es pagaran els 200 milions d’euros procedents de la Disposició Addicional Tercera (DA3) de l’Estatut que la Comissió d’Assumptes Econòmics i Fiscals va acordar que es pagarien el 2019.

Així ho va explicar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, després de finalitzar sense acord la Comissió Bilateral d’Infraestructures, que no es reunia des del 2007, i en la qual va participar també el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura.

Saura va presentar a Calvet una llista d’obres a impulsar mitjançant els Pressupostos Generals de l’Estat

En virtut de la DA3, que estableix que l’Estat satisfaria el dèficit d’inversió en infraestructures respecte al pes de Catalunya en el PIB estatal, el 2010 es van pagar 335 milions corresponents al 2007, i es van calcular 759 milions per al 2008, però, encara que es preveia que es paguessin el 2011, mai van arribar a materialitzar-se.

D’aquesta manera, de tot el període d’aplicació de la DA3, entre el 2007 i el 2013, només s’han pagat els 335 milions corresponents al 2007, i la Comissió d’Assumptes Econòmics i Fiscals va acordar que dels 759 milions corresponents al 2008, 200 es pagarien el 2019: “Encara no hem arribat a cap acord”, va indicar en aquest sentit el conseller.

Per a Calvet, aquests 200 milions “han d’anar amb una materialització directa cap a la Generalitat, com es va fer amb els 335 milions que es van pagar el 2010, mentre que l’Estat considera que els 200 milions poden ser inversió continuista respecte als projectes que ja estan en marxa a Catalunya”.

Calvet va reconèixer que durant les tres hores de reunió no es va abordar cap altre punt, malgrat que Saura va portar a la trobada un llistat d’obres a impulsar mitjançant els Pressupostos per al 2019.

Entre aquestes figuraven els desdoblaments de l’R3 de Rodalies, els accessos ferroviaris i viaris al Port de Barcelona, l’accés ferroviari al Port de Tarragona i els soterraments de les vies del tren de Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat o la connexió de l’A-2/AP-7 amb la B-30 a Castellbisbal, entre d’altres.

tracking