SEGRE

NEGOCIACIÓ PARLAMENT

Rivera titlla els pressupostos de “fake” i Torra veu “impossible” negociar-los si hi ha presos

El Govern central descarta “gestos” de la Fiscalia per facilitar aprovar-los || Cs i PP alerten que miraran de bloquejar els comptes “il·legals” i Sánchez defensa que es basen en el camí de dèficit vigent

El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ahir.

El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica al voltant del projecte de pressupostos generals de l’Estat acordat pel Govern socialista i Units Podem va capitalitzar ahir el Ple del Congrés. Tant el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, als passadissos de la Cambra, com el líder dels populars, Pablo Casado, a l’interior de l’hemicicle, van coincidir a qualificar d’“il·legals” els comptes remesos a Brussel·les. Així les coses, Casado els va qualificar de “pamflet il·legal que s’està negociant amb un pres colpista”, en al·lusió a la reunió de demà entre el número 1 d’Units Podem, Pablo Iglesias, i el president d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners. En la mateixa línia, el líder de Cs, Albert Rivera, va acusar el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, de voler “enganyar els espanyols i la UE” i va denunciar que els pressupostos no respecten el camí de dèficit de l’1,3% del PIB. També Rivera i la cap del partit taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, van titllar els comptes de “fake” i van retreure als socialistes que Espanya “sigui l’únic país europeu que negocia els pressupostos en una presó”. Davant les crítiques de PP i Cs, Sánchez va defensar que els comptes se cenyeixen al camí de dèficit marcat pel Gabinet de Mariano Rajoy, alhora que els va criticar per “obstruir” la seua modificació a la Mesa del Congrés, en la qual tenen majoria. Així mateix, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, va insistir que el pla pressupostari és “realista i prudent”, i la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, va avançar, en una xarrada informal, que el projecte de llei dels comptes arribarà a la Cambra Baixa després del 6 de desembre.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va alertar de nou que serà “impossible” que els independentistes votin a favor dels pressupostos si no hi ha canvis cap als presos i exiliats. En sintonia, el diputat del PDeCAT Carles Campuzano i el de l’ERC Joan Tardà van insistir que no hi ha “raons polítiques” per canviar el sentit del seu vot. No obstant, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va descartar que la Moncloa hagi d’influir en la Fiscalia per aconseguir el suport independentista als comptes.

El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ahir.

El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ahir.EFE

tracking