SEGRE

El Govern espanyol demana un dictamen per recórrer la "inacceptable" reprovació del rei

La portaveu del Govern, Isabel Celaa.

El Govern espanyol demana un dictamen per recórrer la "inacceptable" reprovació del reiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres demanar al Consell d’Estat que emeti amb urgència el preceptiu dictamen per impugnar davant del Tribunal Constitucional (TC) la reprovació de Felip VI inclosa en una resolució del Parlament de Catalunya, que el Govern considera "políticament inacceptable". En la conferència de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha subratllat que l’Executiu "rebutja absolutament" que la figura del rei sigui "qüestionada en debats polítics" i ha advertit que la reprovació del cap de l’Estat "queda fora de les funcions atribuïdes a un Parlament autonòmic".

La resolució del Parlament, presentada per Catalunya en Comú Podem i aprovat amb el suport de Junts per Catalunya i ERC, condemna la presa de posició del rei en el "conflicte català", així com el que considera "justificació de la violència" policial l’1-O, i advoca per l’abolició de la institució monàrquica, que el Parlament qualifica de "caduca i antidemocràtica".

Després de precisar que no podia identificar quins punts de la resolució del Parlament seran recorreguts davant del TC perquè no ha estudiat en detall l’informe remès pel Govern al Consell d’Estat, Celaá ha insistit en diferenciar entre la "crítica legítima" a una persona i la falta de competències d’un Parlament autonòmic per posicionar-se sobre la figura del cap de l’Estat. El rei "és fora del debat partidari i polític" i, a més, un Parlament autonòmic "no és competent per dissenyar la forma d’Estat d’un país", ha argumentat la ministra.

Davant de preguntes sobre la possibilitat que el dictamen sol·licitat sigui contrari a recórrer la resolució davant del TC, ha insistit que és "preceptiu, que no vinculant", i ha volgut deixar clar que, si el Consell d’Estat desaconsella el recurs, serà aquesta institució la responsable de la seua decisió, no el Govern. "Confiem que el Consell d’Estat emeti el dictamen preceptiu" i, en funció del contingut, veurem si és vinculant o no és vinculant, ha afegit Celaá

tracking