SEGRE

PANORAMA

Sánchez es veu avalat per la UE i critica que Casado vagi contra els interessos d'Espanya

Diu que la carta de Brussel·les mostra “més confiança” de la que va tenir Rajoy i que només demana “aclariments tècnics” || El Congrés valida el decret per abaratir la llum i ampliar el bo social

Pedro Sánchez i Jean-Claude Junker, a Brussel·les.

Pedro Sánchez i Jean-Claude Junker, a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Brussel·les demanarà “aclariments tècnics” al Govern de Pedro Sánchez sobre els pressupostos presentats aquesta setmana a Brussel·les, segons van assegurar ahir fonts de la Moncloa. D’aquesta manera, el Govern espanyol espera rebre avui una missiva de la Comissió Europea (CE) sobre els comptes enviats “en els propers dies”. Tanmateix, això no implica la carta sigui “una advertència” sobre el risc d’un possible incompliment del pacte europeu d’estabilitat pressupostària. “El Govern està tranquil amb els comptes”, va assegurar la Moncloa.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que la carta que Brussel·les enviarà avui mostrarà més confiança en Espanya que les remeses al Govern anterior en els últims anys. També va assegurar que si els partits de l’oposició volen “estendre la seua irresponsabilitat al llarg d’Europa, serà la seua responsabilitat, però el Govern”, va precisar Sánchez, “està complint els seus objectius”. Aquesta oposició “ultraconservadora” va utilitzar la crisi “com a excusa per fer retallades de l’estat del benestar”. En concret es va referir a l’actitud del líder del PP, Pablo Casado, a qui va instar a “informar-se abans de parlar”. Després de subratllar que els pressupostos del 2019 recolliran per primera vegada en dotze anys un superàvit primari de l’economia, inclosa una rebaixa d’un 0,4% en el dèficit estructural i de gairebé dos punts del deute públic, alhora que reconstrueixen part de l’estat del benestar.

No negociarà “si el Govern [de l’Estat] no insta la Fiscalia a retirar causes dels processats per l’1-O”

El secretari general del PP, Teodoro García-Egea, va assegurar que el seu partit “no descarta cap via” per impedir que els pressupostos del 2019 “entrin en vigor”.

La portaveu del Govern català, Elsa Artadi, va advertir que la Generalitat vol que “la interlocució” sobre els pressupostos sigui amb Sánchez i no amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. A més, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va assegurar que ERC “no negociarà pressupostos si Espanya no insta la Fiscalia a retirar les acusacions per l’1-O”.

D’altra banda, el ple del Congrés va validar ahir el decret llei per abaratir el preu de la llum, inclosa l’ampliació del bo social, encara que el tramitarà com a projecte de llei per introduir-hi canvis. Hi van donar suport el PSOE, Units Podem-En Comú Podem-En Marea, Esquerra Republicana, PDeCAT, PNB, Compromís, EH-Bildu, Coalició Canària i Nova Canàries.

A l’haver-la formalitzat Iglesias, segons fonts de la presó, és ell qui té autoritat i dret sobre la visita. L’única condició que han de complir és que la visita no alteri l’horari regimental del centre, respectant les hores de dinar i altres activitats.

D’altra banda, val a recordar que el líder morat ha demanat diverses vegades la llibertat de Junqueras i de la resta de sobiranistes que segueixen en presó preventiva, però també ha assegurat que la situació dels presos no ha de condicionar l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat, per a la qual cosa fan falta els suports d’ERC, PDeCAT, PNB i Compromís.

La reunió del líder de Podem amb Junqueras, sense límit de temps

El líder de Podem, Pablo Iglesias, es reunirà avui amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners en una sala sense vidres i no tindran límit temporal. Aquest procediment sempre s’aplica quan una autoritat vol visitar algun dels independentistes processats.

tracking