SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

L'AMI, contra la monarquia

L’associació impulsa una moció per portar-la a tots el municipis || El Govern central demana dictamen per recórrer la “inacceptable” reprovació del rei

La fiscal general, Felip VI i la ministra de Justícia escolten el discurs de Carlos Lesmes (dret).

La fiscal general, Felip VI i la ministra de Justícia escolten el discurs de Carlos Lesmes (dret).CASA REAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) va acordar ahir convertir la resolució del Parlament que demana l’abolició de la monarquia en una moció perquè els plens dels ajuntaments catalans també se sumin a aquesta petició. Així ho va anunciar el president de l’entitat, Josep Maria Cervera, que també va explicar que duran a terme una executiva conjunta amb l’Associació Catalana de Muncipis (ACM) per mostrar la “unitat” del món municipalista per tirar endavant la república.

Cervera va explicar que l’objectiu de la moció és “denunciar el fet antidemocràtic d’aquesta monarquia anacrònica i la necessitat d’abolir-la”. Va afegir que el text serà una adaptació de la resolució que el Parlament va aprovar l’11 d’octubre que a part de demanar la supressió de la monarquia també condemnava el posicionament del rei i la seua intervenció en el procés. A més, va dir que no descarten que en algun moment l’entitat hagi d’“exiliar-se tenint en compte com s’està comportant la justícia espanyola”.

Segons el CEO, un 42% de catalans afirma que ningú va guanyar el Debat de Política General

Paral·lelament, el Consell de Ministres va acordar demanar a l’acabat de renovar Consell d’Estat que emeti amb urgència el seu dictamen preceptiu per impugnar davant del Tribunal Constitucional la reprovació de Felip VI inclosa en una resolució del Parlament, que el Govern espanyol considera “políticament inacceptable”. La portaveu de l’Executiu central, Isabel Celaá, va subratllar que el seu Govern “rebutja absolutament” que la figura del rei sigui “qüestionada en debats polítics” i va advertir que la reprovació del cap de l’Estat “queda fora de les funcions atribuïdes a un Parlament autonòmic”.

Arrimadas va desvincular el “règim franquista” del que és “l’Estat espanyol” en una roda de premsa al Parlament, en resposta a una pregunta sobre les declaracions que va fer Torra dilluns, el dia que es commemorava el 78 aniversari de la mort del president de la Generalitat Lluís Companys.

Torra va afirmar, al Fossar de Santa Eulàlia de Montjuïc, que Lluís Companys “va ser assassinat per l’Estat espanyol” fa setanta-vuit anys, encara que “el seu clam continua sent el nostre: democràcia llibertat i república. Sapiguem ser dignes de la seua mort”.

Els catalans han suspès el paper que van exercir tots els líders polítics al Parlament durant el Debat de Política General de principis d’octubre, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat difosa ahir.

Inés Arrimadas: “L’Estat no va afusellar Companys” La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va replicar ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, i va assegurar que “no sap història” perquè “no va ser l’Estat espanyol” qui va afusellar Lluís Companys el 1940, sinó “el règim franquista”. És més, un 42,2 per cent de catalans afirma que cap líder polític no va guanyar el debat. D’entre els líders polítics, un 11,4% afirma que va guanyar Torra, i un 6,2 per cent que ho va fer Inés Arrimadas.

tracking