SEGRE

La Generalitat activarà el Consell de la República el dia 30 d'octubre

Torra i Puigdemont s’han reunit a Waterloo amb membres d’ERC i sense la CUP

Carles Puigdemont i Quim Torra durant la reunió d'aquest dilluns a Bèlgica.

La Generalitat activarà el Consell de la República el dia 30 d'octubreEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el seu predecessor Carles Puigdemont van anunciar aquest dilluns que activaran l’anomenat "Consell de la República" el proper 30 d’octubre al Palau de la Generalitat, a Barcelona, previst en l’acord de govern de JxCat i ERC. Després d’una reunió a la localitat belga de Waterloo amb representants de tots els partits independentistes excepte la CUP, entre ells el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, Torra va explicar que l’objectiu de la trobada era "concretar els detalls" de la constitució formal d’aquest organisme, les funcions del qual es coneixeran el proper dia 30, amb el qual Puigdemont preveu continuar internacionalitzant la causa independentista.

En una compareixença conjunta amb Torra i l’exconseller a Bélgica Toni Comín, a qui ERC ha assignat ser la "cara visible" d’aquest òrgan, Puigdemont va dir que el Consell "ja està a punt" i podrà ser "presentat públicament" en aquesta data. "És un dels instruments imprescindibles per desplegar l’estratègia de les forces polítiques partidàries de la República", va dir per la seua part Comín, qui va afegir que "no hi hauria un equilibri si la legislatura caminés només sobre les institucions de la Generalitat, el Parlament i la mobilització civil i social".

Comín va considerar que "fa falta aquest instrument" en el qual ha treballat "durant els últims mesos" amb Puigdemont a Brussel·les "intensament" per "interpretar adequadament el que estava escrit negre sobre blanc en l’acord d’investidura".

"Hem de ser conscients que hi ha un acord d’investidura que parla del Consell, però (aquest òrgan) ha de ser concretat i desenvolupat abans de posar-se en marxa", i va precisar que la reunió d’avui ha servit per "tractar quines funcions tindrà" aquest Consell.

Torra va considerar que aquest òrgan és "una de les peces clau de la legislatura" i "una de les vies importants d’acció republicana". "Crec que ha estat una reunió molt productiva que tindrà la seua concreció el dia 30 al Palau de la Generalitat", va afirmar, sense precisar de quina manera seran presents Comín i Puigdemont, a Bèlgica, en la posada en marxa d’aquest òrgan.

La d’avui és la tercera reunió que transcendeix als mitjans entre Puigdemont i Torra i es va fer en un hotel proper a la residència de Puigdemont a Waterloo. La trobada, al qual va acudir també la representant del PDeCAT i diputada al Congrés, Míriam Nogueras, se celebra en un context de "discrepàncies" entre els partits independentistes catalans i després que l’expresident de la Generalitat mantingués aquest diumenge una conversa telefònica amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, amb el teló de fons de la negociació pressupostària. "Avui només hem parlat del Consell de la República", va dir Puigdemont, per a qui hi ha "zero crispació" entre les files independentistes i "hi ha hagut molta productivitat" en la reunió.

Sobre la conversa amb el líder de Podemos, Puigdemont va dir que va ser una entrevista "positiva" en la qual van abordar "la situació política en general". "Crec que coincidim en algunes coses que són molt difícils encara, no es donen les condicions per a un diàleg perquè és absolutament inacceptable a Europa que existeixin presos polítics", va opinar l’independentista fugit de la Justícia espanyola fa gairebé un any. Va agregar que la possibilitat d’una reunió presencial amb Iglesias a Waterloo "és a sobre de la taula".

tracking