SEGRE

PRÒXIM ORIENT POLÈMICA

Alemanya reclama a la UE que deixi de vendre armes a l'Aràbia Saudita

Fins que s’aclareixi l’assassinat del periodista opositor a Riad Jamal Khashoggi || Turquia ultima la investigació del cas i preveu anunciar-ne avui els resultats

Imatge de la façana del consolat saudita a Istanbul.

Imatge de la façana del consolat saudita a Istanbul.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de Berlín va demanar ahir una “postura europea” comuna en la qüestió de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita arran de la mort del periodista Jamal Khashoggi, l’endemà que la cancellera alemanya, Angela Merkel, anunciés la suspensió de les exportacions a Riad fins que s’aclareixi l’assassinat. El ministre alemany d’Economia, Peter Altmaier, va considerar “important”, en declaracions a la ZDF, que els països membres de la Unió Europea poguessin “arribar a una posició europea” conjunta per enviar un missatge contundent a l’Aràbia Saudita.

Altmaier va afegir que no tindria cap sentit ni efecte que Alemanya suspengués les vendes d’armes a l’Aràbia Saudita i que, “alhora, altres països” del continent omplissin “aquest buit”. En aquest sentit, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va obrir la porta que el Canadà també suspengui la venda d’armament a l’Aràbia Saudita a causa de l’assassinat del periodista saudita. Per la seua banda, la primera ministra britànica, Theresa May, va dir a la Cambra dels Comuns que s’ha d’arribar a “la veritat” sobre la mort de Jamal Khashoggi.

Riad va anunciar la disposició a bombar més petroli perquè no superi els 100 dòlars el barril

Per la seua banda, les autoritats turques ultimaven ahir la investigació de la mort del periodista saudita i es preparaven per anunciar els resultats oficials demà.

D’altra banda, el Govern de l’Aràbia Saudita va intentar ocultar la desaparició de Khashoggi al consolat del seu país a Istanbul amb una persona vestida com el periodista abandonant l’edifici, d’acord amb un vídeo que van difondre ahir mitjans nord-americans.

Paral·lelament, el ministre d’Energia de l’Aràbia Saudita, Khalid al-Falih, va assegurar ahir que el país islàmic està disposat a elevar la producció de petroli fins als dotze milions de barrils diaris, des dels 10,7 milions actuals, amb l’objectiu d’evitar que el preu del cru escali fins als 100 dòlars per barril.

Espanya evita pronunciar-se i esperarà a demà El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va demanar esperar a la compareixença de demà dimecres al Congrés del president del Govern, Pedro Sánchez, en relació amb la venda d’armes a l’Aràbia Saudita i va recalcar que el seu departament ja ha estat “rotund i clar” sobre aquest assumpte. Espanya va ser el tercer país que més material de defensa va vendre a l’Aràbia Saudita entre els anys 2012 i 2016, segons assenyalen dades recollides per l’Institut Internacional d’Investigació per a la Pau d’Estocolm (SIPRI).

tracking