SEGRE

PANORAMA

El Consell de la República es presentarà el dia 30 d'octubre al Palau de la Generalitat

Presidit per Puigdemont i dirigit per Comín, per la internacionalització del procés || Decisió presa després d’una reunió a Waterloo de les diferents formacions sobiranistes tret dels cupaires

Quim Torra i Carles Puigdemont, en una reunió anterior.

Torra i Puigdemont es reuneixen a Waterloo amb membres d'ERC i sense la CUPEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu antecessor, Carles Puigdemont, activaran el 30 d’octubre l’anomenat Consell de la República amb l’aval de JxCat i l’ERC, però sense la participació, de moment, de la CUP. Es dóna d’aquesta manera el tret de sortida per a aquest ens, previst a l’acord de legislatura que van segellar JxCat i ERC i pensat per contribuir a la “internacionalització” de la causa independentista. Així ho van anunciar des de Waterloo Torra, Puigdemont i l’exconseller Antoni Comín que, com que l’expresident manté la residència en aquesta localitat belga, serà la cara visible d’ERC en aquest Consell.

Els tres van protagonitzar la reunió celebrada en un hotel de Waterloo, en la qual van participar representants de les forces independentistes –entre els quals el portaveu de JxCat, Albert Batet; la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras; i el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià–, tret de la CUP, i que va servir per concretar els detalls de la constitució formal d’aquest organisme. Òmnium i l’ANC hi van assistir però sense els màxims dirigents.

Avui es reuneix el nou consell assessor, que establirà les bases de la futura Constitució catalana

Puigdemont, per al qual es va idear la presidència d’aquest Consell de la República, va dir que aquest òrgan “ja està a punt”. “És un dels instruments imprescindibles per desplegar l’estratègia de les forces polítiques partidàries de la república”, va assenyalar Comín, que dirigirà el Consell, i va afegir que “no hi hauria un equilibri si la legislatura caminés només sobre les institucions de la Generalitat, el Parlament i la mobilització civil i social”.

Quim Torra va assenyalar que “espera” poder “convèncer” la CUP perquè participi en aquest nou ens, que formalment no ha de tenir vinculació orgànica amb el Govern català, encara que l’acte de presentació tindrà lloc precisament al Palau de la Generalitat.

La portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta, va lamentar per la seua banda que “la CUP abandoni el vaixell de la majoria independentista” al Parlament i va indicar que la seua formació treballarà per restablir aquest recolzament.

En paral·lel, Quim Torra presentarà avui el nou consell assessor que impulsarà el Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, un espai de debat ciutadà des del qual el Govern pretén elaborar les bases per a una futura Constitució catalana i per al qual ha fitxat el cantautor Lluís Llach.

tracking