SEGRE

ECONOMIA EUROPA

Brussel·les tomba els pressupostos italians i n'exigeix uns de nous d'aquí a tres setmanes

És la primera vegada que la Comissió Europea rebutja l’esborrany d’un país de la zona euro || El Govern transalpí reafirma que està “en el camí correcte” i adverteix que “no es rendirà” davant d’Europa

L’eurocomissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici.

L’eurocomissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va rebutjar ahir el pla pressupostari presentat per Itàlia al constatar que incompleix les regles europees i va requerir l’Executiu transalpí perquè en presenti un de nou d’aquí a tres setmanes, a tot estirar el 13 de novembre. “Avui, per primera vegada, la Comissió està obligada a demanar a un país de l’eurozona que revisi l’esborrany pressupostari”, va explicar Valdis Dombrovskis, vicepresident de l’Executiu per a l’euro, alhora que va afegir que “no veiem cap altra alternativa perquè ho facin”. En aquest sentit, Dombrovskis va indicar que els “aclariments” remesos a Brussel·les des de Roma no han estat suficients. En la mateixa línia, el comissari europeu d’Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, va subratllar que la decisió de tombar el projecte de comptes de l’Executiu de coalició entre el Moviment 5 Estrelles i la Lliga per al 2019 “no ha de ser una sorpresa per a ningú” des del moment en què Itàlia va anunciar que elevaria a propòsit el dèficit públic fins al 2,4% del PIB. Com ja van avançar Dombrovskis i Moscovici divendres passat, les principals preocupacions de les institucions comunitàries són el deteriorament del dèficit estructural, l’absència de mesures per reduir el deute públic i unes previsions irreals de creixement econòmic. Així, Europa veu amb mals ulls que els comptes marquin un dèficit estructural del 0,9% del PIB, davant el 0,6% recomanat des de Brussel·les. També censuren que no es faci res per reduir el deute públic del país, que puja al 131% del PIB, la segona més elevada de la Unió Europea i “una de les més elevades del món”. Davant d’això, Dombrovskis va alertar que “el Govern italià està anant contra els compromisos adquirits obertament i conscientment”. Tot i així, Moscovici va remarcar que la decisió de la Comissió de no donar el vistiplau a l’esborrany dels comptes transalpins per a l’any que ve “no és el final de la història, és una etapa del procés perquè el diàleg continua”. En aquest sentit, va emfatitzar que “hi estem disposats [al diàleg] i la nostra porta està oberta al Govern italià i en particular al nostre interlocutor natural, que és el ministre de Finances, Giovanni Tria”. Després de l’anunci de la Comissió Europea, el viceprimer ministre italià, Luigi Di Maio, va assegurar que l’Executiu transalpí “està en el camí correcte” al defensar el seu pla pressupostari per al 2019 i va advertir que “no es rendirà” malgrat que Brussel·les li exigeixi un nou esborrany. “Sabem que si ens rendim, els experts a favor dels bancs i de l’austeritat tornaran amb rapidesa”, va subratllar. Igualment, va explicar que “continuarem explicant què volem fer a la Comissió Europea”, però va insistir que “ha d’existir el mateix respecte envers el poble italià i el Govern que avui el representa”.

El moment surrealista de la jornada el va protagonitzar l’eurodiputat de la Lliga Angelo Ciocca que, després d’acabar la compareixença de Dombrovskis i Moscovici, va agafar els documents de l’eurocomissari francès i els va trepitjar en senyal de protesta.

Europa censura l’augment del dèficit estructural i la falta de mesures per reduir el deute públic

El mes de juny passat, la capital italiana ja violava aquesta disposició però la Comissió va donar igualment el vistiplau al tenir en compte factors estructurals i el fet que va respectar el pacte d’estabilitat i creixement. Amb tot, l’última la paraula la tindran els estats membres al Consell Europeu, ja que és aquest últim òrgan el que ha d’iniciar el procediment per dèficit excessiu.

La Comissió podria incrementar la vigilància de les finances de Roma

La inèdita situació que va tenir lloc ahir amb el rebuig del pla pressupostari d’Itàlia podria desembocar en un augment dels controls sobre les finances transalpines si, finalment, el Govern de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles es nega a presentar un nou esborrany dels comptes en les pròximes tres setmanes o remet un pla que no s’adeqüi a les recomanacions comunitàries. En aquest cas, Europa activaria un procediment per dèficit excessiu que, en el cas italià, estaria emparat pel fet que el país infringiria, amb els pressupostos presentats, la norma que exigeix reduir el deute públic en una vintena part del volum cada any fins que se situés per sota del 60 per cent del Producte Interior Brut.

tracking