SEGRE

POLÍTICA CATALANA

El Fòrum Cívic liderat per Llach no redactarà una constitució catalana

Promourà un debat sobre el “model de país”, explica Torra || Artadi afirma que les decisions del Consell de la República no incidiran directament en el Govern

Lluís Llach: “Si l’esquerra fa de dreta es perd la fe en la democràcia i creix el populisme”

Lluís Llach: “Si l’esquerra fa de dreta es perd la fe en la democràcia i creix el populisme”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Assessor per impulsar el Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent liderat per l’exdiputat de JxSí Lluís Llach promourà i facilitarà un debat sobre el “model de país” però no s’encarregarà de confeccionar una constitució per a Catalunya. Així ho va explicar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, que també va subratllar que aquest òrgan serà una “eina republicana” per avançar en el dret a l’autodeterminació però sense ser l’inici d’un procés constituent. “El Consell Assessor gaudirà de la màxima independència i autonomia en l’actuació i presa de decisions”, va explicar Torra, alhora que va posar èmfasi que, amb la seua constitució, “iniciem un punt clau de la legislatura” amb l’objectiu d’“empoderar la ciutadania perquè impulsi el debat constituent”.

Per la seua banda, Llach, malgrat que no s’ha revelat la identitat de la quinzena de persones que l’integraran, va assegurar que serà “totalment inclusiu” i que “no deixarà fora a ningú”. Igualment, va posar el focus en el fet que cap dels membres no tindrà retribució per les seues funcions. Així les coses, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez va lamentar veure “inconsistent” l’organisme liderat per Llach i va recordar que, per posar en marxa un procés constituent, és necessari efectuar, primer, una “ruptura”. D’altra banda, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, al finalitzar la reunió setmanal del Consell Executiu, va garantir que les decisions del Consell de la República, que es constituirà el 30 d’octubre a Waterloo, “no tindran transcendència” directa en l’acció de la Generalitat. “El Govern, el Parlament, les entitats, els partits i el Consell de la República en tenen cadascun el seu propi àmbit”, va assenyalar, alhora que va precisar que establiran entre si un “diàleg fluid”.

Les paraules d’Artadi van arribar després que Adriana Lastra, número dos del PSOE, avisés que el Govern central actuarà si el Consell de la República va més enllà d’una declaració d’intencions. Amb tot, el diputat de JxCat Albert Batet va insistir que aquest òrgan dirigit per Carles Puigdemont i el conseller cessat Toni Comín des de Bèlgica ha d’“aglutinar tota la majoria independentista”, també la CUP.

Alamany acusa Iniciativa per Catalunya-Els Verds de ser un “obstacle” per cohesionar el partit

Malgrat tot, Alamany va animar els sobiranistes de CatComú a evitar “replicar vicis i dinàmiques de partits vells” i va apel·lar a reeditar els “grans consensos” de l’1-O i del 3-O de l’any passat. Amb Alamany i a Nuet, a l’acte de presentació de la plataforma també hi va assistir l’exdiputat d’EUiA David Companyon, l’exdiputat de Podem Joan Giner, l’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, o l’edil de Barcelona en Comú Mercedes Vidal.

També va anar a l’esdeveniment el diputat Marc Grau, que aquest dilluns va ser cessat com a coordinador del grup parlamentari dels comuns per “pèrdua de confiança”, però sense l’aval d’Alamany i Nuet.

tracking