SEGRE

SUCCESSOS POLÈMICA

Troben restes del cos de Jamal Khashoggi al jardí del cònsol saudita a Istanbul

El rei i el príncep de l’Aràbia Saudita es reuneixen amb el fill del periodista assassinat i li mostren les seues condolences || Erdogan afirma que la mort va ser un crim pactat i demana que es jutgi a Turquia

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ahir durant el discurs al Parlament a Ankara.

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ahir durant el discurs al Parlament a Ankara.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Restes del cadàver “esquarterat” del periodista saudita Jamal Khashoggi, assassinat al consolat del seu país a Istanbul el 2 d’octubre passat, es van trobar ahir durant l’escorcoll del domicili del cònsol saudita, Mohamed Otaibi, en concret al jardí, segons va publicar la cadena britànica Sky News. El mitjà, que no concreta les seues fonts, va afegir que la cara de Khashoggi va ser “desfigurada” pels seus botxins. Otaibi, per la seua part, va tornar a Riad el 16 d’octubre, un dia abans que els equips turcs escorcollessin casa seua.

Aquesta notícia va coincidir amb les declaracions del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, al Parlament del país. Aquest va afirmar que el “salvatge assassinat” de Khashoggi al consolat del seu país a Istanbul va ser “planificat”. Va prometre que Ankara arribarà al fons del succés, que la investigació per part de les autoritats turques continua i va proposar que els divuit ciutadans detinguts a l’Aràbia Saudita en relació amb l’assassinat siguin jutjats a Turquia.

Els dos condemnen l’assassinat i els EUA el titllen d’“assalt a la premsa lliure i independent”

A més, el president turc va apel·lar al rei saudita, Salman bin Abdelaziz, per demanar que es reveli la identitat del suposat “col·laborador local” que va ajudar, segons la versió de Riad, les autoritats consulars a desfer-se del cadàver de Khashoggi. El líder turc també va criticar la lentitud de la investigació de l’assassinat a causa de la tardança dels permisos de Riad que les autoritats turques necessiten per poder continuar.

Malgrat tot, el rei de l’Aràbia Saudita i el príncep hereu, Mohamed bin Salman, van rebre també ahir familiars de Khashoggi per transmetre’ls personalment les seues “condolences” per la mort. El monarca i el seu fill van rebre al palau d’Al-Yamama, a Riad, Salah bin Jamal Khashoggi, un dels fills del periodista, i un altre familiar anomenat Sahl bin Ahmed Khashoggi, que van acollir amb “agraïment” les paraules dels mandataris, segons fonts saudites.

Pel que fa a la comunitat internacional, el vicepresident nord-americà, Mike Pence, va qualificar ahir el “brutal” assassinat del periodista d’“assalt a la premsa lliure i independent”, alhora que va puntualitzar que “no passarà sense una resposta nord-americana”.

Els ministres d’Afers Exteriors del Grup dels Set (G7) van afirmar que l’explicació sobre la mort del periodista opositor saudita que ha donat l’Aràbia Saudita “deixa moltes preguntes sense resposta” i que la confirmació de la seua mort és “un primer pas”.

El Govern saudita afirma que prenen mesures amb els sospitosos El Govern saudita va afirmar ahir que estan prenent mesures perquè els “implicats directes” de la mort del periodista saudita Jamal Khashoggi retin comptes del que ha passat, “siguin els qui siguin”. Va agregar que s’ha creat una comissió ministerial, liderada pel príncep Mohamed bin Salman, per “reformar” la Intel·ligència del país. Bin Salman, de fet, va arribar ahir al fòrum econòmic saudita, el Future Investment Initiative (FII), un esdeveniment que va ser objecte d’un boicot massiu amb la retirada de nombroses personalitats del món de la política i els negocis després de l’assassinat del periodista. D’altra banda, la Fiscalia saudita va reiterar que Khashoggi va morir en una “baralla” al consolat i va ordenar la detenció de divuit sospitosos. El ministre de Petroli saudita, Jaled al Faleh, va reconèixer ahir que el regne està passant dies “difícils” i de “crisi” pel cas Khashoggi, tot i que va assegurar que les reformes que tirarà endavant el país no s’aturaran.

tracking